bosszantó

2021.11.12. 11:28

A galambürülék-problémára keresik a megoldást Kunszenten

A bosszantó madarak és ürülékük rengeteg problémát okoz Kunszentmártonban. Évek óta keresik a megoldást, ám eddig sikertelenül. A minap tartott közmeghallgatáson egy újabb lehetőségről tájékozódhattak a lakosok.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Több ezer madár kering a település különböző pontjain. Számos galambbal teli gócpontot kellene felszámolni a tiszazugi városban. Ahogy hírportálunkon korábban már beszámoltunk róla, a megoldást folyamatosan keresi a város vezetősége, lakossági panaszok sora érkezik hozzájuk a témakörben. Volt szó olyan etetőanyag kiszórásáról, mely megakadályozza a madarak szaporodását, de ezen túl is több szakember járt már náluk, hogy felmérjék a helyzetet.

A városháza és a templom környéke mellett a lakótelep tömbjei is érintettek.

A minap a Szabó Gyula Művelődési Központban tartott közmeghallgatáson újabb lehetőséget ismerhettek meg a helyiek.

– Székesfehérvárról érkeztek szakemberek, akik megfelelő technikával csökkentenék az egyedszámot. Elsősorban elvégeznék a felmérést, feltérképeznék a város kérdéses helyeit, az állatok szokásait kiismerve élőcsapdákat helyeznének ki a gócpontoknál és a fészkelési helyeket. A befogott galambokat elszállítanák és a rájuk vonatkozó szabályok szerint hasznosítanák – vázolta a folyamatot Wenner-Várkonyi Attila polgármester.

Az érdeklődők azt is megtudták, hogy ezek a madarak territoriálisak, mindig szeretnének ott élni, ahol fiókák voltak. Ezért különösen fontos, hogy a befogott egyedeket ne engedjék szabadon, azok ugyanis visszatalálnának az eredeti élőhelyükre. Az elszállítással viszont folyamatosan csökkenne az egyedszám.

– A problémát csak összefogással tudjuk megoldani.

A városban működő, gabonatárolással foglalkozó cégek, vállalkozások telephelyein könnyen találnak táplálékot a galambok. Felkerestem vezetőiket, az előzetes egyeztetések alapján a költségekhez ők is hozzájárulnának, az önkormányzat mellett a lakosokra is szükség van – hangsúlyozta a polgármester.

Megszüntethetik az egyik gócpontot

Végéhez közeledik a Dani Margit sportcsarnok felújítása, a munkálatok során a tetőszerkezetet korszerűsítették. Az épülettel szemben lévő malomüzem miatt korábban sok galamb fészkelt az intézménynél.

– Várhatóan a munka befejezését követően szinte teljesen megszűnik a fészekrakás lehetősége a sportcsarnoknál, ezzel bár az egyedszám nem csökken, egy gócpontot talán mégis felszámolunk – vetítette előre Wenner-Várkonyi Attila polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában