Program

2021.11.29. 13:58

A Jászkunságban is sokan jelentkeznek az önkéntes katonai szolgálatra

Nagy az érdeklődés a Magyar Honvédség új szolgálati formája, a nyáron beindított Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) iránt.

Mészáros Géza

Tavaly, az egészségügyi veszélyhelyzet alatt a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos (SÖTT) szolgálati jogviszonyt hozták létre azok számára, akik elvesztették a munkahelyüket, most pedig az ÖKSZ-be toboroz a honvédség. Elsősorban azok érdeklődésére számítanak, akik nem jutottak be idén főiskolára, egyetemre, vagy a tanulmányaikat valamiért el kellett halasztaniuk.

A jelentkezés rajtuk kívül is mindenki előtt nyitva áll, aki még nincs hatvanöt éves, büntetlen előéletű, rendelkezik bejelentett magyar lakcímmel és legalább általános iskolai végzettséggel. Az alapképzés jövő év elején, január ötödikén indul.

A tartalékos katonai programba felvettek a fegyverekkel is megismerkedhetnek a féléves kiképzés alatt
Fotó: Kun-Orosz Adrienn

Terenyi Krisztina őrnagy, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei toborzóiroda vezetője hírportálunknak elmondta, a program első ciklusát mintegy ötszázan kezdték meg szep­temberben. A honvédség és a Honvédelmi Minisztérium ismét kiemelt érdeklődésre számít, azonban a jelentkezést minél hamarabb el kell indítania annak, aki januárban szeretné megkezdeni a féléves programot. A szerződéskötést egészségügyi és pszichológiai vizsgálat előzi meg.

Az első két hónapban a résztvevők alapkiképzést kapnak, majd eldönthetik, hogy maradnak ugyanazon a képzési helyszínen vagy más helyőrségben, speciális területen próbálják ki magukat. A résztvevők az alapokat az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred katonáitól sajátíthatják el. Aki a második hónap után speciális területet választ, akár ejtőernyős vagy búvárkiképzést is kaphat, de akár harcjárművet is megtanulhat kezelni.

– A hat hónap alatt és utána is bárki választhat más szolgálati formát, azaz dönthet úgy, hogy szerződéses katona lesz, pályáját műveleti tartalékosként vagy területvédelmi tartalékosként folytatja. A képzés első két hónapjában a fizetés a mindenkori minimálbér, mely a kormány döntése alapján 2022-től bruttó kétszázezer forint.

A program második részében a katonák már a garantált bérminimumra jogosultak havi fizetésként, ez bruttó kétszázhatvanezer forintra emelkedik.

– A huszonöt év alattiak ennél is több pénzt kereshetnek, hiszen mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. Ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazásiköltség-térítés, valamint szükség esetén szociális támogatás is jár a résztvevőknek – tájékoztatott Terenyi Krisztina.

Az irodavezető kiemelte, hogy az Önkéntes Katonai Szolgálatért a következő ciklusban is járnak a felvételi többletpontok. Aki sikeresen elvégzi a hat hónapos kiképzést, harminckét pontot szerez, aki ezt követően plusz fél évet katonáskodik, hatvannégy többletpontra jogosult. Jelentkezni december közepéig lehet – informálta hírportálunkat az őrnagy.

A hölgyek körében is egyre vonzóbbá válik a honvédségi munka
Fotó: Kun-Orosz Adrienn

 

Ezek is érdekelhetik