Erasmus+ pályázat

2021.11.29. 19:58

A szépkorúakat is bevonják a múzeumi programokba Kunszentmártonban

A nyugdíjas korosztály hasznos időtöltési lehetőségeit bővítik Kunszentmártonban. Az Erasmus+ pályázat a tapasztalatgyűjtést támogatja. A helytörténeti múzeum munkatársai több külföldi partnernél is jártak, hogy jó gyakorlataikat megismerhessék. Ennek hatására a nyári honismereti gyerektáborba, integrációs programokra invitálták az időseket, de szerveztek már teadélutánt is nekik.

P. Pusztai Nóra

A múzeum munkatársai csoportokban végezték a fotók elemzését

Forrás: Beküldött fotó

A helytörténeti múzeum munkatársai magyarországi és külföldi partnerekkel dolgoznak együtt, hogy az idős korosztálynak (leginkább a hatvanöt éven felüli nyugdíjasoknak) hasznos szabadidős tevékenységet kínálhassanak. Az Erasmus+ pályázat a tapasztalatgyűjtéshez járul hozzá.

– Mi, mint kulturális intézmény, azt szeretnénk megtanulni, hogy mit tudunk tenni, hogy ez a korosztály hasznosan, közben szórakozva töltse a szabadidejét – fogalmazott a kitűzött célokról Pusztai Gabriella, a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ igazgatója.

A múzeum munkatársai csoportokban végezték a fotók elemzését
Fotó: Beküldött fotó

Az athéni és granadai partnereiknél öt-öt napot töltöttek, hogy megismerhessék szervezetük munkáját.

– A képzések mellett fontos a tanulmányutak során, hogy átgondoljuk, mi alkalmazható nálunk – mondta.

– Egy múzeumnak vagy egy kulturális intézménynek mindig követni kell szűkebb-tágabb környezetének változásait, elsősorban a helyi társadalomban végbemenő folyamatokat. Az alföldi kisváro­sokban már hosszú évek óta látható a lakosság életkori összetételében zajló változás, az elöregedés – szögezte le.

Kunszentmártonban száz tizennégy év alatti gyermekre kétszázhuszonkét hatvan év feletti jut, miközben folyamatos a népesség csökkenése.

– A hétköznapokon elsősorban a legfiatalabb és a legidősebb korosztály igényeknek kell megfelelni. Ám más a helyzet természetesen a hétvégéken, ünnepek körüli időszakban, a nyári, téli szabadságolások idején – fejtette ki.

Az intézményhez ötcsoportos óvoda is tartozik, így azon korosztály megszólítása a mindennapok részévé vált. Az óvónőkkel rendszeres a közös szakmai munka, a pályázatok készítése, nyári táborok, foglalkozások, valamint tehetségfejlesztő programok szervezése.

– A nagyobb kihívás az idős korosztály bevonása, mert bár az emlékek gyűjtésével részesei egy-egy kiállítás létrehozásának, mégsem kapcsolódnak kifejezetten intézményeinkhez. Két évvel ezelőtt döntöttünk úgy, hogy csatlakozunk a programhoz – emelte ki.

Hozzátette: az a szándékuk, hogy hatékony módszereket sajátítsanak el az idős generációk hordozta értékek felfedezésére, tudatosítására és közvetítésére. A munkához a martfűi művelődési központ és a mezőtúri múzeum is csatlakozott.

Az idős korosztály tagjai olyan kincseket birtokolnak az emberi kultúra különböző területeiről, amelyekről sok esetben fogalmuk sincs.

Fontos ismeretekkel rendelkeznek, gazdag hagyományvilág birtokosai, múló tudásuk van, amelyek hasznosíthatók lehetnek közösségeik számára. Az értékek átadása az egyik legfontosabb céljuk. A kiállítások közös megvalósításának óriási közösségteremtő ereje is van, hiszen a „Te kincsed a Mi kincsünkké válik” – hangzik a mottóban is.

A járvány megnehezítette a munkát

Granadában a jó gyakorlat a természeti értékek fontossága, ezt tudatosítják az idősekben, ahogy jól alkalmazzák az önkéntesség lehetőségének megismertetését. Athénban viszont a generációk egymástól tanulását szorgalmazzák.

– A járványhelyzet az elmúlt hónapokban jelentősen megnehezítette munkánkat, de online szakmai napjainkon jobban megismertük egymást, s elsajátítottuk, miként tanulhatunk így is egymástól. Biztató jelek vannak arra, hogy a jövőben tapasztalhatjuk a jó gyakorlatok eredményeit – mondta Pusztai Gabriella, a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában