kerekasztal-beszélgetés

2021.11.10. 19:58

A szolnoki hitélet és közélet kapcsolatáról értekeztek Szolnokon

Szolnokra látogatott szerda este Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, ahol többek között a Galéria Étteremben összehívott, a hitről és a közéletről szóló kerekasztal-beszélgetésen is részt vett.

Kovács Berta

20211110 Szolnok Soltész Miklós államtitkár látogatott Szolnokra és közös sajtótájékoztatót tartott dr Kállai Mária parlamenti képviselővel és Szalay Ferenc polgármesterrel. Fotó Mészáros János Új Néplap

Fotó: Mészáros János

– Szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy a hitélet és a város kapcsolatában Szolnok különleges helyet foglal el. Hosszú évek óta működik az Ökumenikus Lelkészkör, amely gyakorlatilag összefogja az egyházakat, nagyon sok támogatást nyújtanak a városnak – hangsúlyozta dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő a találkozó előtti sajtótájékoztatón.

Szalay Ferenc polgármester beszélt a szolnoki hitéletet érintő fejlesztésekről: megújult a Szolnoki Vártemplom, a belvárosi, a református és az evangélikus templom is. Emellett új atyák is érkeztek Szolnokra. Egyházi óvodái is és iskolái is vannak a városnak, és ma már túljelentkezés van az egyházi oktatási intézményekbe. Mint megjegyezte:

az a város, ami „kis Moszkva” névre hallgatott, már hitéletében is rengeteget erősödött, ehhez kellett egy keresztény konzervatív kormányzat, egy egyházi érdekeket képviselő államtitkárság minisztériuma, és kellettek a baráti kapcsolatok is.

– Kis Moszkvának nevezték Szolnokot régen, de az a helyzet, hogy most a sok templom megújulásával megint Moszkvához hasonlít, mivel ott is sorra újulnak a templomok – jegyezte meg Soltész Miklós államtitkár.

Beszélt arról, hogy a legszörnyűbb évszázadot tudjuk magunk mögött. Utalt a II. világháború pusztításaira, a zsidóság üldözésére, mely következtében mind gazdasági potenciálban mind a zsidó vallás megszűnésében szegényebb lett Szolnok is. Az azt követő kommunizmus időszakát az egész Közép- és Kelet-Európa, a kereszténység és a hitélet is szenvedte évtizedeken keresztül. A talpra állásához azonban megvolt a hit, a vallás és az egyházak ereje, ami nagy dolog.

– Az egykor elkövetett bűnökre emlékezni kell, de nyilván nekünk a keresztényi tanítás alapján a feladatunk a jelennel foglalkozni és a jövő ifjúságát segíteni és nevelni – jelentette ki.

– Éppen ezért nem véletlen, hogy az elmúlt közel egy évtizedben itt Szolnokon a katolikus egyházat, azon belül a rómait és a görögöt egyaránt, a református egyházat, az evangélikus egyházat és a maradék pici zsidó felekezetet is nagymértékben támogattuk. Templomok, imaházak, közösségi házak, és ami legalább ilyen fontos, óvodák is épültek, épülnek, utóbbiak a katolikus óvodafejlesztési programon keresztül.

Mindez nagyságrendileg mintegy két és félmilliárd forint támogatásból.

– Ezek a támogatások elsősorban a hitéletet szolgálják, de emellett a nevelést is az óvodákon, a parókiákon és a közösségi házakon keresztül. E beruházások kapcsán szépül a város is, ami szintén nem utolsó szempont, ahogy az sem, hogy a fejlesztések munkát adnak, gazdasági potenciált jelentenek.

– De miért is fontos és szükséges az egyházaink támogatása? – tette fel a kérdést.

– Egyértelmű, hogy a keresztény demokráciának van jelene és jövője is. Nyugat-Európában nem véletlenül zuhan a kereszténydemokrata pártok megítélése: eltértek attól a konzervatív keresztény tanítástól és vállalástól, amit elődeik lefektettek. Nem mindegy, hogy a nagy társadalmi kérdésekhez hogy állunk hozzá, mivel ezek is a teremtett világhoz tartoznak. Mi, konzervatív néppárti és egyben kereszténydemokrata párti politikusok, azt valljuk, hogy a vallás az ésszel nem áll szemben.

Hangsúlyozta azt is, hogy a család apa, anya és ha van rá lehetőség, akkor gyermekekből állnak. Ezt az álláspontjukat pedig semmiféle divat, ideológia mentén nem fogják háttérbe szorítani.

– A nemzetért kell, hogy dolgozzunk, ebben a keresztény demokráciának igenis helye van, és ezt erősíteni is fogjuk, pontosan azért, hogy a szegényeket, rászorulóakat szolgálhassuk. Nekünk az emberekre való odafigyeléssel kell szolgálnunk ezt az országot – összegezte Soltész Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában