csataszög / hunyadfalva / nagykörű

2021.11.23. 06:58

Kóbor kutyák okoznak bajt, már csapdát is felállítottak

A kóbor kutyák sok bosszúságot tudnak okozni, különösen ott, ahol csapatosan bukkannak fel. Az éhes állatok táplálék után kutatva behatolnak kertekbe, portákra is, és ha van rá módjuk, sok esetben elkapják az ott tartott baromfit is. Az agresszívebb példányoktól tartanak a járókelők, a szülők pedig féltik tőlük gyermekeiket. Begyűjtésük, elhelyezésük azonban nem mindig egyszerű.

Kovács Berta, Rimóczi Ágnes

Ezt a csapdát szerezték be a kutyák befogásához – mutatta meg hírportálunknak Oravecz Zsuzsanna Éva csataszögi polgármester

Fotó: Mészáros János

Csataszögön az elmúlt hónapban okozott nem kis bosszúságot az ott élőknek egy gazdátlan keverék kutya. Az eb a kertekben is garázdálkodott, zárt portákra is bekaparta magát, amit a lakosok szárnyasai bántak.

– Sokan jöttek hozzám reklamálni, hogy miért nem fogjuk be, de ez nem egyszerű

– magyarázta Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester. – Ráadásul egy elvadult kutyáról van szó, ami nem engedi magához közel az embert. Az udvarokba is főként éjjel hatolt be, nálunk is járt. Már gondolkodtunk, hogy lehetne megoldani egy-egy eb begyűjtését, de ötvenezer forintba kerül az is, hogy elszállítsák, ahhoz viszont be kell fognunk. Egy gyepmestert alkalmazni pedig nagyon sokba kerül, akkor is, ha csak napi négy órában foglalkoztatjuk, és nem is adódna munka mindennap, olyan sűrűn nem tűnnek fel kóbor kutyák.

– Sajnos a települést átszelő út mellet könnyen megszabadulhat négylábújától az, aki nem akarja tovább tartani.

Máskor is voltak már ilyen gondjaink, például a faluháznál tartott jelzőkutya is kóbor eb volt korábban – mondta a polgármester.

A gazdátlan állatok persze nem csak Csataszögön okoznak fejtörést, Hunyadfalva és Nagykörű is küzd a problémával. A három település polgármestere és a jegyző így múlt héten ült össze Csataszögön, hogy közösen találjanak megoldást az ebgondokra. Végül úgy döntöttek, a befogott ebek elszállítására a szolnoki NHSZ-szel kötnek szerződést.

Oravecz Zsuzsanna Éva közben beszerzett egy élőcsapdát, egy olyan ketrecet, melybe élelmet helyezve lehet becsalni az ebet, az ajtaja pedig a jó pillanatban lecsapódik, foglyul ejtve a kutyát.

– Ez egy olyan megoldás, amiben az állatvédők sem találhatnak kivetnivalót – mondta a polgármester.

Ezt a csapdát szerezték be a kutyák befogásához – mutatta meg hírportálunknak Oravecz Zsuzsanna Éva csataszögi polgármester
Fotó: Mészáros János

– A befogott állatokat pedig a faluháznál tarthatjuk, ott van használaton kívüli ól, de akár Nagykörűben is, ott van, ahol el tudják helyezni az ebeket.

A megye legkisebb települését, Hunyadfalvát még komolyabban érinti a problémakör.

– Nagyon küzdünk a kóbor kutyák jelenlétével – számolt be róla Vékonyné Házi Eszter polgármester. – Leggyakrabban a falu felé vezető elágazásnál engedik el a feleslegessé vált kutyákat, és ilyen eset szinte naponta előfordul. Sajnos nagyon felelőtlenek az emberek. A kutyák egy része bejön a faluba. Persze éhesek, széttépnek csirkéket, kacsákat. Tőlünk is elvitt nemrég az egyik kutya három baromfit. Az ebek egy részét be tudjuk fogni, be is fogadtak sokat a házaknál, de már rengetegen vannak, nem tudunk többet elhelyezni, így kellett valamilyen megoldást találni – mondta a kis falu polgármestere.

– Nagykörűben is sokszor felmerül ez a probléma, gyakran találkozhatunk az utcákon gazdátlanul kóborló kutyákkal. Ezért csatlakoztunk Csataszöghöz, amennyiben a képviselő-testület elfogadja, létrejöhet a szerződés az NHSZ-szel – mondta hírportálunknak Túri Tibor. A nagykörűi polgármester hozzátette, önkormányzatuk egyébként egy ideje már rendelkezik két kennellel, a kóbor ebeket átmenetileg ott tudják elhelyezni.

Felkészülten várják a befogást

Bár a csapda beszerzésével már felkészültek a baromfifaló „renitens” befogására, egyelőre nem tudják az állatot elcsípni Csataszögön. Az ugyanis, mintha csak megneszelte volna a veszélyt, napok óta nem jelentkezik.

– Lehet, hogy továbbállt egy másik település irányába, vagy csak elrejtőzött – vélekedett Oravecz Zsuzsanna Éva. – Ha elment, egyelőre megoldódott a probléma. Ha pedig visszajön, remélhetőleg besétál a csapdába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában