Jászárokszállás

2021.11.19. 06:58

Koronavírus: a cukorbetegség is fokozza a kockázatot

Nagyszabású rendezvény keretében emlékezett a cukorbetegség világnapjára a Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja. Az egészségügyi témájú előadásokkal egybekötött programnak a Petőfi Művelődési Ház adott otthont.

Hartai Gergely

Egészségügyi témájú előadások sorát hallgathatták meg a szép számban összegyűlt érdeklődők a Jászárokszállási Cukorbetegek Klubjának rendezvényén

Fotó: Pesti József

Az esemény megnyitóján elhangzott, a cukorbetegség századunk legnagyobb népegészségügyi problémája. 2013-ban mintegy háromszázhetvenmillió cukorbeteg élt a földön. Hazánkban pedig nyolcszázezer regisztrált beteg él. Azaz, ennyien kényszerülnek arra, hogy szigorú szabályok szerint alakítsák életüket.

Dr. Dobos Józsefné dr. László Erika szakgyógyszerész, a Jászárokszállási Cukorbetegek Klubjának elnöke beszédében kiemelte, kulcsfontosságú, hogy az emberek megértsék, a megelőzés mindig könnyebb, mint az egészség visszaszerzéséért folytatott harc. Ennek érdekében a későbbiekben is folytatják egészségfejlesztő programjai­kat. Ezek ugyanis lehetőséget biztosítanak arra, hogy a résztvevők megismerjék pillanatnyi állapotukat.

Egészségügyi témájú előadások sorát hallgathatták meg a szép számban összegyűlt érdeklődők a Jászárokszállási Cukorbetegek Klubjának rendezvényén

Fotó: Pesti József

A klubelnök ezután egyesületük közösségi életéről adott számot.

– A nyáron kirándulást szerveztünk Győrbe, ahol a Győr-Moson-Sopron megyei diabétesz-egyesület tagjaival fedeztük fel a város nevezetességeit. Szeptemberben pedig Sopronba látogattunk el. Jövőre a helyi társszervezet segítségével szeretnénk visszatérni ide – tájékoztatott.

Az előadások sorát professzor dr. Rusvai Miklós állatorvosi virológus, tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora nyitotta meg. A szakértő a koronavírus-járvány hátteréről és kezelésének módjai­ról beszélt hallgatóságának. Hangsúlyozta, a koronavírusok nem ismeretlenek az orvostudomány számára.

Négy koronavírus-betegséget már ötven évvel ezelőtt ismertek a kutatók. Az úgynevezett SARS-CoV-2 (Covid–19) két éve bukkant fel.

– Ezek a vírusok rokonai egymásnak, és megegyeznek abban, hogy denevértől erednek. A denevérek több mint háromszáz különböző koronavírussal rendelkeznek – folytatta a virológus. Hozzátette, amikor ezekről az állatokról az emberre került át a kórokozó, mintegy hétmilliárd, a vírussal addig soha nem találkozott ember „állt rendelkezésre” ahhoz, hogy az elszaporodjon. Éppen ezért óriási mennyiségben tudja megsokszorozni önmagát.

Professzor dr. Rusvai Miklós emlékeztetett, immár gyakran fordul elő a tünetmentes fertőzés. Egyrészt a már oltottak, másrészt a fertőzésen átesettek, harmadrészt a gyerekek esetében szembesülhetünk azzal, hogy semmilyen tünetet sem mutatnak, mégis szaporodik bennük a vírus.

Dr. Rusvai Miklós is előadott
Fotó: Pesti József

– Ha megnézzük, melyik a legfontosabb tényező azt illetően, hogy a betegség súlyos formában jelentkezzen, azt mondhatjuk, hogy a szív- és érrendszeri betegségek tíz, a cukorbetegség közel hét és fél, a magas vérnyomás hat, a légzőszervi betegség, az asztma, az allergia és a dohányzás hat és fél, illetve daganatos betegség vagy annak kezelése közel hat százalékkal növeli a kockázatot. Ezek a számok több betegség esetén összeadódnak – fogalmazott a szakértő.

A virológus előadásában arra is kitért, hogy a világ egyes részein már a hetedik járványhullám zajlik, hazánk jelenleg a negyediknél tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában