Csomagküldés

2021.12.21. 11:25

A Jászkunságban hatvanhat futárt foglalkoztat a Posta

A koronavírus-járvány következtében jelentősen felpörgött az e-kereskedelem hazánkban, amelynek hatására leginkább a futárszolgálatok munkája nőtt meg, de dinamikusan emelkedik a csomagautomaták forgalma is. A novemberi Black Friday akciók és a közelgő karácsony pedig tovább növelte a leterheltségüket.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

A Magyar Posta Zrt. Társasági Kommunikációs Osztálya hírportálunk megkeresésére azt a tájékoztatást adta, hogy a forgalmuk esztendők óta jelentősen nagyobb novemberben és decemberben, mint általában a többi hónapban. Emiatt a szezonális felkészülés már jóval korábban, jellemzően a nyáron megkezdődik. 

– Ilyenkor a piaci információkat figyelembe véve, a nagyfeladó-partnerekkel, főleg a webáruházakkal együttműködve megtervezzük az év végi várható mennyiségek heti eloszlását, valamint a szükséges intézkedéseket – olvasható a Magyar Posta válaszában. 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében átlagban mintegy 66 futárral végezzük az év végi csomagok kézbesítését.

A posta idén is erős szezonra készül minden megyében, így a Jászkunságban is, de nem extrém erősre. A 2020-as több mint 20 százalékos emelkedés az előző évhez képest szélsőséges kiugrás volt. Idén újabb csúcs születhet, de szerényebb lesz az emelkedés mértéke, mint 2020-ban volt. Tavaly a megye 78 településén mintegy 730 ezer csomagot kézbesített a Magyar Posta. Ez körülbelül 17 százalékos növekedés 2019-hez képest. Idén hasonló mennyiség várható, hiszen november végéig nagyjából 630 ezer csomag kézbesítése történt meg.

A Szolnokon található csomagautomata forgalma is közel húsz százalékkal nőtt a korábbi esztendőkhöz képest, de azt tapasztaljuk, hogy az év végi ünnepek közeledtével még többen veszik igénybe.

Húsz százalékkal nőtt a forgalmuk

Az ország egyik legnagyobb csomagautomata-hálózata a Foxposté, amely megyénkben nyolc automatát üzemeltet, ebből hatot Szolnokon, kettőt Jászberényben. Ezek együtt összesen 872 rekesszel rendelkeznek, amelyek kapacitása negyven átvevőpontnak, azaz személyzettel rendelkező felvevő-, átvevőhelynek felel meg.

– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján decemberben várható a legnagyobb forgalom, sőt valószínűleg történelmi csúcsokon járnak a napi csomagszámok – fejtette ki Bengyel Ádám, a Foxpost vezérigazgatója. – Csomagforgalmunk a Jászkunságban idén november végéig húsz százalékkal nőtt 2020-hoz képest. Múlt hónapban a megyei automatákat a tavalyi novemberhez képest 60 százalékkal többen vették igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában