Folyamatosan frissítve

2021.12.16. 11:49

A szolnoki közgyűlésről jelentjük

Képviselői kérdésekkel vette kezdetét a szolnoki közgyűlés decemberi ülése csütörtökön.

Mészáros Géza

Fotó: Mészáros János

Szanyi István (Fidesz-KDNP) felvetése a városban egyre több helyen és egyre gyakoribbá váló, engedély nélküli hulladéklerakások problémájára irányult. Szalay Ferenc polgármester válaszában jelezte, hogy az önkormányzat a gondra fókuszáló kamerarendszer kiépítését indította el, a felvételek a közterület-felügyelőséghez érkeznek be, s a tettenérésben segíthet. A lakosságot pedig arra buzdította a városvezető, hogy bárki, aki illegális szemétlerakást észlel, akár szemtanúja jogsértésnek, azonnal jelezze azt a közterületesek felé.

A folytatásban Ligeti József független képviselő városüzemeltetésre vonatkozó felvetése indulatos személyeskedésbe torkollott a városatya és Miskolczi László (DK) alpolgármester között. A mindenkori közgyűléshez nem illő, már-már személyiségi jogokat sértő szópárbajnak, a feleket lecsitítva, Szalay Ferenc vetett véget...

Az érdemi munka személyi döntésekhez kapcsolódó előterjesztésekkel folytatódott. Egyhangú szavazatokkal dr. Horváth Lászlónak, a Damjanich János Múzeum igazgatójának vezetői megbízatását további öt évvel, 2026. december 31-ig meghosszabbította. Az ez év végével a Nemzeti Kiválósági Díjjal elismert Szolnok Városi Óvodák Igazgatósága éléről nyugdíjba vonuló Ferenczné Teleky Éva megüresedő székébe 2022. március 31-ig az intézményt idén február óta helyettesként irányító Szamosfalviné Törőcsik Ibolyát nevezték ki. Egyúttal a város pályázatot írt ki az igazgatói poszt öt évre szóló betöltésére.

Györfi Mihály (MSZP) alpolgármester indítványára a helyi önkormányzati bérlakások (közel 1500 ingatlan) felújítását kezdeményezte, elsődlegességet kérve a 75-75 lakásos Mikszáth Kálmán és a Bercsényi úti, illetve a szintén jelentős mennyiségű lakóhellyel rendelkező Baross úti bérházak vonatkozásában.

A közgyűlés elfogadta a város jövő évi költségvetési tervezet irányvonalát, prioritásait - a 2022-es évi büdzsé sarokszámairól a  január-februári ülésen szavaznak a képviselők. A város Sportdíja a jövőben Furkó Kálmán nevét fogja viselni.

FRISS - 15:30

Huszonöt millió forint önerő-hozzájárulásból, valamint további 25 millió forint állami támogatásból – elsősorban fiatalok számára – egy kerékpáros „pumpapálya’ épül meg jövő év végéig a Tabán és a Szolnok ispán körút találkozásánál, a street workout- és a kosárlabda-pálya melletti területen. A közgyűlés arról döntött, hogy a város megigényli az országos Aktív Magyarországért projekt Bringapark programja által kiírt pályázati támogatást, ám a létesítmény üzemeltetésről és karbantartásról a későbbiekben határoz a város. A 100 méter hosszúságú, köralakú „pumpapályán” a kerékpáros nem pedálozással, hanem jól időzített testmozgással, „pumpálással” lendíti előre a bringáját.

FRISS - 12:38

A helyi alapítású, városi fenntartásban működő, sokrétű funkciót szolgáltató gazdasági társaságok 2022-es évi támogatásának mértékéről is határozott a testület. A döntés szerint többek között a Sportcentrum 754, a RepTár 110, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar 111, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ 237, a Munkalehetőség a Jövőért NKft. 81, a Szolnok Televízió 125, a Szolnoki Szigligeti Színház - az állami, 432 millió forintnyi forrás mellett további - 327 millió forintból gazdálkodhat a következő esztendőben. 

Ezt követően a Szolnoki Ipari Park Kft., a Szollak Kft., a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. és a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. 2022-es évi üzleti tervét is elfogadta a közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában