Galériával

2021.12.23. 16:23

Felavatták a közel egymilliárd forintból megújult jásziványi bekötőutat

A beruházás azért is jelentős, mert Jászivány zsákfalu, így ezen az egyetlen úton közelíthető meg.

Illés Anita

Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke kiemelte, Jászivány életében a bekötő út maga az élet, az a köldökzsinór, ami a kapcsolatot jelenti

Forrás: Pesti József

Hétszázötmillió forint hazai forrásból újult meg a jásziványi bekötőút közel hat kilométeres szakasza. A zsákfalu életében kiemelt jelentőségű beruházást csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át. 

– Történelmi nap a mai, amikor végre egy álom vált valóra. A bekötőút 1938-ban kapott először kő, majd 1968-ban bitumen borítást. Ekkor még csak egy sáv volt, 1984-ben szélesítették ki két sávra, amely idővel szinte teljesen eltűnt, így maradt az egy sáv. 2011-ben felületjavítást végeztek, de az még mindig nem volt az igazi. A beruházás azért is jelentős, mert Jászivány zsákfalu, így ezen az egyetlen úton közelíthető meg – mondta köszöntőjében Tari András polgármester, aki köszönetét fejezte ki mindenkinek a fejlesztés megvalósításáért. 

Az átadón Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke kiemelte, Jászivány életében a bekötő út maga az élet, az a köldökzsinór, ami a kapcsolatot jelenti.

Fontos, hogy a kormányzat partnert lát a kistelepülésekben, amelyek őrzik a jövőnket 

– tette hozzá.

A Kiemelt Társadalmi Útfelújítási Igény keretében megvalósult projekt részleteit Kovács Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatója ismertette. A munkálatok során új kötő és kopóréteget építettek be, valamint a lakott területen belüli szakaszon stabilizált padkát, azon kívül pedig földpadkát alakítottak ki. Ezenkívül hat autóbusz-megállóhelyet újítottak fel, új burkolatjeleket festettek és KRESZ táblákat helyeztek ki. 

Pócs János a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében többek között elmondta, sok ellenérv merült fel a fejlesztéssel kapcsolatban, hiszen a Jászság legkisebb településének nincs jelentős gazdasága, átmenő forgalma. 

– Mi mégis akartuk. Ez az út számunkra iránymutató, megvalósítása pedig azt üzeni, hogy erős hittel és vas akarattal a céljainkat elérhetjük – hangsúlyozta a honatya. Avatóbeszédében dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy a kormány a vidék lakosságmegtartó képességének erősítése érdekében is cselekszik a mellékútvonalak korszerűsítésével. Szólt arról is, hogy idén több mint 1250 kilométeren dolgoztak a kivitelezők, ami évtizedes útfelújítási rekordnak számít, a fejlesztések összértéke pedig meghaladja a kétszázhúsz milliárd forintot. 

Az eseményen Kocsis Sándor plébános mondott áldást, majd a szalagátvágás után megszentelte az utat. Az ünnepséget követően disznótoros ebédre hívták meg a vendégeket és a lakosokat, ahol a tombolán egy kerékpárt sorsoltak ki. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában