jászkunság

2021.12.02. 10:02

Hatszázmilliónyi áfát csalt el fiktív számlákkal egy megyei bűnszervezet

Egy szolnoki család irányította a bűnszervezetet.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ötven cégből álló számlagyárat működtetett és összesen 600 millió forint áfát tüntetett el fiktív számlákkal egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei bűnszervezet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai tíz embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük négy fő letartóztatását elrendelte a bíróság – tájékoztatta az esetről hírportálunkat a NAV sajtóreferense.

A számlagyárként működő, stróman cégvezetőkből, könyvelőkből és egyéb ügyintézőkből álló bűnszervezetet egy szolnoki család irányította.

Megrendelőik – akik egyébként valós tevékenységet is végeztek – a megvásárolt fiktív számlákkal fizetendő áfájukat csökkentették. A számlagyár tagjai alvállalkozóként egymásnak is számláztak, a teljesítés nélküli számlákat pedig színlelt banki átutalásokkal leplezték.

Az Online Számla rendszer adataiból kiderült, hogy a bűnszervezet „ügyfelei” több mint 600 millió forint áfát nem fizettek be a költségvetésbe.

Az észak-alföldi nyomozók a rajtaütés napján járőrök, revizorok, informatikusok, és a MERKUR bevetési egység támogatásával több helyszínen kutattak bizonyítékok után.

A költségvetést ért kár enyhítésére összesen 1,8 milliárd forint értékben zároltak bankszámlákat és ingatlanokat, valamint foglaltak le készpénzt.

A NAV üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz. A bűnszervezet irányítói – ha bűnösségük bebizonyosodik – akár húszéves szabadságvesztésre is számíthatnak. Az ügyben további gyanúsítások várhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában