Kiállítás

2021.12.24. 11:25

Kincsekre bukkantak az öcsödi ház padlásán, tárlatot rendeznének be

Az öcsödi Pantó Antal Hagyományőrző Egyesületnek megalakulása óta célja egy saját székhely, ahol rendszeres találkozóikat, kézműves foglalkozásaikat tarthatják, s ahol minden taguk otthonra talál. Egy, a település képét meghatározó ingatlanra esett a választás, melyet a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pályázati forrásának köszönhetően vásároltak meg.

P. Pusztai Nóra

Pasztelyákné Izbéki Róza, az öcsödi Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület elnöke

Forrás: Beküldött fotó

– Hosszas keresés után idén sikerült egy olyan ingatlant találni, mely megfelel elképzeléseinknek – emelte ki Pasztelyákné Izbéki Róza, az öcsödi Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A megvásárolt ház olyan építészeti értéket képvisel, amely a szervezet küldetésébe illeszkedik.

– Az 1800-as évek végén már állt ez a karakteres módosparaszt gazdaház, a mai napig megőrizte eredeti állapotát, értékes részleteit. Az oromfala Öcsödre jellemző sajátosság, rendkívül gazdag tégla architektúrával, kovácsoltvas díszelemekkel – mutatta be az ingatlant ottjártunkkor az elnök.

Az egyesület idén a Falusi Civil Alap pályázatának köszönhetően megvásárolhatta a kiszemelt épületet. A szakemberek értékmegőrző felújítást javasoltak.

– Az összeg arra is elegendő, hogy kisebb javításokba is belekezdjünk. Régi alföldi falusi szokás szerint a főépülethez tartozik egy kisház konyhával, gazdasági helyiségekkel. Esetünkben ezek felújítása lett az első teendő, beleértve a teljes villany- és vízvezeték, a csatornahálózat, valamint a nyílászárók cseréjét – részletezte a feladatokat.

A munkákat adományok is segítik.

– Egyesületünkkel nyáron bekapcsolódtunk egy, a Civil Iránytű által meghirdetett követes jótékonysági adományozó programba. Követeinknek és adományozóinknak köszönhetően több mint egy millió forintot sikerült összegyűjteni – számolt be az eredményeikről.

Hozzátette: újabb pályázati források után kutatnak, elsősorban a Teleki László Alapítvány által meghirdetett felé kacsingattak, ennek viszont feltétele volt, hogy az épület helyi védelem alá kerüljön.

– Több nekifutássál sikerült az önkormányzatot megnyerni az ügyünknek, és a szükséges dokumentációk elkészülte után a képviselő-testület, támogatva egyesületünk előterjesztési kérelmét, nemrég döntést hozott a ház helyi védettségéről – emelte ki. Bár tisztában vannak vele, hogy ez még csak az első lépések egyike, mégis számtalan ötletük született eddig is. Egyebek mellett például a kertet is hasznosítanák.

– Tervezünk fűszer- és gyógynövénykertet, valamint tipikus falusi virágokat is ültetünk majd. A fedett kiülőhelyek, kerti sütő és kemence építése helyet biztosítana nagyobb közösségi rendezvényeknek – tette hozzá Pasztelyákné Izbéki Róza.

A területen egy feledésbe merülő falusi építményt is látogathatóvá varázsolnának. Az elnök elmondta, hogy korábban igen fontos szerep jutott a terménytárolásra szolgáló górénak, itt szabadtéri múzeumot, bemutatóteret alakítanának ki. A ház padlásán és kamrájában ugyanis régi paraszti és mezőgazdasági eszközöket fedeztek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában