Szálloda

2021.12.22. 13:54

Lassan, döcögve tér vissza a vendégek foglalási kedve a Jászkunságban

Bár legtöbben még mindig otthon, szűk családi körben karácsonyoznak, vannak, akik szállodában pihenik ki az esztendő fáradalmait. Megyénk hoteljeiben is hangsúlyos ez az időszak, egyes helyeken még óvatosak a vendégek, máshol úgy tűnik, kezd visszatérni a járvány előtti foglalási kedv.

Munkatársainktól

A szolnoki Garden Hotelben például csak mérsékelt a foglalási kedv, így Rúder Ramóna recepciós sem köszönthet túl sok vendéget mostanában

Forrás: Nagy Balázs

A Martfű Termal Spa vezetői nem panaszkodhatnak: karácsony és szilveszter környékén szinte telt házzal működik szállodájuk. 

– Úgy tűnik, visszaállt a járvány előtti foglalási kedv. A hét elején még sportolók érkeztek, majd a második felén családokra, baráti társaságokra számítunk – válaszolta megkeresésünkre Tomasovszky László. Az igazgató kiemelte, hogy a megszokott csomagajánlatokkal várják a vendégeket. 

– Szilveszterre általában ugyanazok térnek vissza hozzánk. Idén a tíz-tizenkét fős baráti társaságok mellett idős házaspárok is foglaltak. A törzsvendégeink már nyáron jelezték szándékukat, így szeptember közepétől korlátozott számban voltak elérhető szobáink – részletezte. 

A hotel vezetőjének tapasztalatai szerint inkább a szilveszter utáni időszakra érezhető a kivárás, a bizonytalanság. 

Január–februárban leginkább az edzőtáborba érkező sportolók töltik meg a szobákat. A túrkevei szállodában jellemzően a szilveszter a hangsúlyos szállásfoglalások tekintetében. 

– December 24-én kevesebb a vendégünk, inkább a két ünnep között érkeznek a pihenni vágyók – foglalta össze röviden Hegyi Csaba. 

A Túrkeve Termál- és Élményfürdő, Apartman, Szálló és Kemping ügyvezetője szerint sokaknál még mindig az a szokás, hogy szenteste otthon van a család szűkebb körben, aztán az ünnep első, második napján, vagy csak utána utaznak el kicsit kikapcsolódni. 

– Szilveszterkor azonban más a helyzet. Visszatérő, jellemzően belföldi vendégeink szoktak lenni az esztendő utolsó napjaiban. Sokan már egy évvel korábban lefoglalják a helyet, így történt most is, és egyelőre nincs lemondásunk, a szállodánkban és apartmanunkban is közel telt házra készülünk. Egy nagyobb és több kisebb csoport tölti nálunk az év utolsó és az új esztendő első napjait – számolt be az ügyvezető. 

Hegyi Csaba hangsúlyozta, hogy szerencsére a fürdőben sem állt meg az élet, szolgáltatásaik működnek, különösen kedvelt az utóbbi időszakban a sószobájuk. 

Homonnai Gabriella készíti elő az egyik ágyat a szolnoki Garden Hotelben. Ide hamarosan vendég érkezik, azonban messze nincs ez így a megyeszékhely Tiszaligetében található szálló minden szobájának esetében az esztendő hátralévő részében Fotó: Nagy Balázs

A tiszafüredi Tisza Balneum Hotelben pozitív várakozásokkal tekintettek az év végi ünnepi időszak elé, hiszen nyáron és kora ősszel, amikor a járványhelyzet csillapodott, kiemelkedő vendégforgalmat bonyolítottak. A Tisza-tó-parti szálloda igazgatója kérdésünkre azonban arról számolt be, hogy a járvány felfutása miatt a karácsonyi és szilveszteri szobafoglalások elmaradnak a várttól, érezhető a pandémia okozta bizonytalanság a vendégek körében. Nótin Zsolt kiemelte, alkalmazkodva a kialakult helyzethez, rugalmasabb lemondási feltételeket alkalmaznak az év végi időszakban. 

– Jelen állás szerint decemberben közel tíz százalékkal maradunk el a várt foglalási aránytól. A 2019-es ünnepi időszakunk statisztikai adataihoz képest húszszázalékos visszaesés tapasztalható, azonban bizakodunk a következő napok last minute szállásfoglalási „bummjában” – fogalmazott a vezető. Ennek érdekében egyébként tematikus csomagajánlatokkal készülnek a karácsonyra és szilveszterre.

Az ételrendelésen van a hangsúly 

A szolnoki Garden Hotelben a karácsonyi szobafoglalás harminc százalék körül mozog, a szilveszter pedig tizenöt-húsz százalékon állhat meg. A szállodavezető tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány miatti bizonytalanság az év utolsó napjaiban is érződik a vendégforgalmon. 

– Ebben az időszakban inkább az ételrendeléseken van nagyobb hangsúly. Sokan vannak ugyanis olyanok, akik itt rendelik meg a szilveszteri menüt, és otthon, szűk körben fogyasztják el azt – emelte ki Falusi János, aki arról is beszámolt, hogy a tavaszi foglalásokkal még nem tudnak számolni, hiszen senki sem tudja, hogy akkor milyen korlátozó intézkedések, esetleg enyhítések lépnek majd életbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában