TISZAFÜRED/KUNHEGYES

2021.12.01. 17:28

Percze Miklós gyerekeknek írt könyvet a négyszögletű perecről

Túl a küszöbökön címmel jelent meg a napokban a tiszafüredi író, költő legújabb könyve, ami már a nyolcadik a sorban. Ráadásul ezúttal egy gyerekeknek szóló mesekönyvet is kiadott Percze Miklós a Kalamáris Kiadó gondozásában.

Ujvári László

Percze Miklós az olvasókkal is szívesen találkozott a minapi tiszafüredi könyvbemutatója után

Fotó: Ujvári László

Többnyire verseiről, novelláiról és újságcikkeiről ismerheti a nagyérdemű Percze Miklós nevét. Az Új Néplap egykori munkatársa az utóbbi években egymás után adja ki verses- és novellásköteteit, melyek népszerűsége még magát a szerzőt is meglepték, többet közülük újra kellett nyomtatni, mert az első kiadás gyorsan elfogyott. Az alkotó persze nem pihen, Percze Miklós két új könyvét mutatták be Kunhegyesen és Tiszafüreden az elmúlt két hétben.

Percze Miklós az olvasókkal is szívesen találkozott a minapi tiszafüredi könyvbemutatója után
Fotó: Ujvári László

– Csak írok, egymás után jönnek a versek és a novellák, később szoktam valamilyen tematika alapján összeválogatni azokat egy-egy könyv kiadása előtt – felelte arra a kérdésünkre a szerző, hogy tudatosan készül-e a versei kiadására, vagy időnként gyűjti össze azokat. – A Túl a küszöbökön egy novelláskötetnek indult, végül több vers társaságában csak négy novella került bele, melyek közül az egyik dr. Szabó Ottó, nemrég elhunyt tiszafüredi főorvosnak, barátomnak állít emléket – magyarázta Percze Miklós, hozzátéve: a címválasztás sem véletlen, kinek mit jelent az a kifejezés, hogy túl a küszöbökön. Van, akinek a betérést, a bezártságot, a megérkezést, valakinek pedig a kilépést, a felszabadulást. Számára ez utóbbit, túl lenni olyan nehézségeken, melyek mérföldkövet jelentenek az ember életében.

A kötetben található novellák is ilyen történeteket tárnak az olvasók elé.

A könyv megjelenését ezúttal is több magánszemély, helyi vállalkozás és az önkormányzat támogatta, az előszóban pedig Gaál Sándor nyugalmazott könyvtárigazgató, a szerző jó barátja ajánlja a kötetet.

Már a második kifejezetten gyermekeknek szóló könyve Percze Miklósnak az elmúlt két hétben bemutatott Az egyenes kifli és a négyszögletű perec című kiadvány, mely – a szerző meghatározás szerint – egy játékos, dallamos versválogatás. A könyv illusztrálásában Járdánné Liga Erika és Járdán Mátyás helyi alkotók működtek közre, akik rajzaikkal igyekeztek megfogni a kötetben olvasható versek és dalok üzenetét, hangulatát. Negyvenkét színes illusztrációt tartalmaz a gyerekeknek szóló könyv, amelyekről Percze Miklós úgy fogalmazott: gyönyörű rajzok, melyek azonosulnak az adott mesékkel.

– A gyerekeknek szóló könyvet úgy válogattuk össze, hogy könnyen bábozható legyen, hiszen a gyerekek nagyon szeretik, ha a meséket bábozva adják elő, jobban meg is maradt bennük a történet – jegyezte meg a szerző.

Az elmúlt fél évtizedben igazán termékenynek számít az egykori újságíró, kérdésünkre elmondta: valóban érzett némi mulasztást az aktív munka abbahagyása után, évtizedeken át minden idejét lekötötte az újságírás. Bár írt mellette, a könyvírás és kiadás hosszú folyamatára nem szakított időt. Azóta igyekszik kiadni magából azokat a gondolatokat, melyek benne maradtak. Mint megtudtuk, először rokkantnyugdíjas lett, éjjeliőrként dolgozott, akkor volt ideje összegyűjteni, rendezni és papírra vetni a gondolatait, verseit, ekkor indult a máig tartó termékeny időszak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában