Jászkunság

2021.12.09. 06:55

Piaci körkép: már sokan keresik a karácsonyi sütemények hozzávalóit

Hamarosan itt a karácsony, az előrelátó háziasszonyok megkezdték az ünnepi finomságok alapanyagainak beszerzését. A karácsony jellegzetes süteménye a bejgli, így decemberben a legkelendőbb a mák és a dió. De sokan keresik a mézet is, ami szintén fontos összetevője az ünnepi nyalánkságoknak.

Kovács Berta

A vegyes virágméz most a legkeresettebb, mutatja a kínálatot Bagi Katalin

Fotó: Mészáros János

A karácsonyi kirakodó vásárokon is sokfelé kínálják portékáikat az őstermelők: üveges méz, mogyoró, dióbél is kapható, a legkülönfélébb kiszerelésekben, csomagolásban és változatos áron. A szolnoki piacon is mind többen keresik már a süteménybe valót.

A szajoli Gulácsi Lászlóné a saját termés mellett más gazdák termékét is kínálja. Ilyen a mák is, ami igen jó minőségű, ízre kifogástalan. Fél és negyed kilós csomagokban adja, 1100 és 500 forintos áron.

A szajoli Gulácsi Lászlónétól viszik már a mákot az ünnepekre Forrás: Mészáros János

– Viszik már a mákot, indul a szezonja. Az ünnepekre gyűjtik a hozzávalót. Saját diónkat is árultam kilóját 4400 forintért, de már elfogyott. Nem lett túl sok termés idén, a dióburok-fúrólégy miatt. Van, aki itt a piacon 6-7 ezer forintért kínálja, de láttam 3800 forintért is – számolt be róla.

Elmondta, arra számít, hogy szombattól kezdődően viszik majd főleg a süteménybe valót, jövő héten várható a legnagyobb forgalom, mivel a háziasszonyok igyekeznek kitenni magukért és időben felkészülni az ünnepi sütés-főzésre.

De az a tapasztalat, hogy még december 22-én, 23-án is vásárolnak, akik máskor nem érnek rá.

Tótok Magda is gondos háziasszony, kis tételekben már novembertől vesz innen-onnan diót és mákot, hogy kiderüljön, hol árulják a legfinomabbat.

– Általánosan elmondható, hogy az idei mák nem rossz!

Tavaly sok helyen kesernyés volt, még az áruházi lecsomagolt is. A dió viszont nagyon drága, és ízre sem az igazi, még nem találtam meg azt az árust, ahonnan az ünnepi sütéshez valót megéri beszerezni – vélekedett.

Vett viszont földimogyorót is süteménybe, abból is jó minőségű a kínálat.

– Az ünnepi süteménybe a vegyes virágméz fogy most leginkább, főként a kilós kiszereléseket viszik – árulta el Bagi katalin, aki a piacon a Rádi méhészet termékeit kínálja. – Ahol sütnek, ott legalább kétféle készül, és úgy veszik a mézet, hogy maradjon azért például teába is. Már két-három hete elkezdték a mézet vinni, hiszen van olyan mézes sütemény, aminek puhulnia kell.

– Elég nehéz évünk volt, ez az időjárás viszontagságainak tudható be – mutatott rá Rádi Tibor szolnoki méhész. – A termés kevesebb lett, a minősége viszont nagyon jó. Tavalyhoz képest kellett valamelyest emelni az árakat, mivel a költségeink is nőttek, de még így is a bolti árak alatt maradtunk. Nálunk a téli hónapok jelentik a szezont, de karácsony előtt ehhez képest is nő valamelyest a forgalom.

Akácméz egyébként jelenleg 3200 forinttól, a vegyes virágméz 1800 Ft-tól kapható egy kilogrammra vetítve. Termelőnként nagyok lehetnek az eltérések.

A vegyes virágméz most a legkeresettebb, mutatja a kínálatot Bagi Katalin

Forrás: Mészáros János

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezetétől megtudtuk, őszi és téli mákot országosan 7342 hektáron, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 272 hektáron termesztenek. A diónak országszerte 8400 hektár a termőterülete, a legnagyobb termesztők Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vannak, nálunk csak 79 hektáron foglalkoznak vele. Mogyoróból ennél is kevesebb akad: mindössze 10 hektáron termesztik megyénkben, Az ünnepi süteményekhez a mandulát is sokan keresik, de megyénkben mindössze 4 hektáron termesztik.

A gesztenye is keresett ilyentájt

Decemberi csemegének számít a sült gesztenye, melyet főként a karácsonyi vásárokon árulnak.De a szelídgesztenye is kedvelt édesség-alapanyak. Jellemzően októberben érik, így frissáruként megtalálható már a piacokon, az üzletek polcain. Hazánkban is honos, azonban nagyon igényes, termesztéséhez speciális ökológiai követelményeknek kell megfelelni: kiegyenlített, csapadékosabb időjárás és savanyú talaj. Emiatt csak az ország néhány táján lehetséges az üzemi méretű termesztése, így a Dél-dunántúli, a Nyugat-dunántúli és a Börzsöny-hegységben. Megyénkben nem termesztik. Importunk évente 2000-2500 tonna között mozog, tájékoztatta lapunkat a NAK megyei szervezete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában