Adománygyűjtés

2021.12.07. 07:00

Szebbé teszik a fedél nélkül élők karácsonyát Szolnokon

Már egy tábla csokoládé is nagyon sokat jelent annak, akinek még az otthon melege sem adatik meg. Ismét elindult a karácsonyi adománygyűjtés a szolnoki fedél nélkül élők javára. Az akciót már harmadik éve szervezi Ahmadné dr. Labanics Éva szolnoki ügyvédnő. Míg az átmeneti szállón élők személyre szabott ajándékot kapnak, az éjjeli menedékhelyen és az utcán élők számára tisztálkodási szerekből, konzervekből, édességből, meleg ruhákból állít össze csomagokat.

Molnár-Révész Erika

Már gyűlnek az adományok, hatvanhárom csomag készül karácsonyra – mondta Ahmadné dr. Labanics Éva

Fotó: Nagy Balazs

– A Prizma utcai melegedőben van egy nagyobb helyiség. Karácsonykor szépen beülnek, és mint a gyerekek, kíváncsian kukucskálják, hogy mit hoztam. Nagyon jó érzés látni azt, hogy a nehéz sorsuk ellenére ilyen önfeledten örülnek – osztotta meg eddigi tapasztalatait Ahmadné dr. Labanics Éva.

Idén is szépen gyűlnek az adományok a Szapáry út 10. szám alatti ügyvédi irodájában, ahová egészen december 17-éig várja a fedél nélkül élőknek szánt felajánlásokat.

Mint mondta: az átmeneti szállón jelenleg tizenegyen laknak, öt férfi és öt nő pedig folyamatosan az utcán él. A fennmaradó negyvenkét fő veszi igénybe a nappali centrumot és az éjszakai szállást is, így idén hatvanhárom csomag összeállítása a cél.

Ebből jelenleg tizennégy férfi- és egy női csomag hiányzik még az éjjeli menedékhely lakóinak szánt ajándékokból, illetve négy férficsomagra van szükség olyanoknak, akik folyamatosan az utcán élnek. Nekik másfajta csomagot állít össze, hiszen több konzervre, meleg öltözékre van szükségük.

Már gyűlnek az adományok, hatvanhárom csomag készül karácsonyra – mondta Ahmadné dr. Labanics Éva

Forrás: Nagy Balazs

– Az átmeneti szállók lakóit idén is megkérdezték a szociális munkások, mit szeretnének karácsonyra. Még szinte aznap este megérkeztek a felajánlások. Ketten például szemvizsgálatra vágytak és egy megfelelő olvasószemüvegre. Egy Gödön élő optikus egy szolnoki kollégájának segítségével el is vállalta. Többen kértek újabb kiadású krimiket, és olyanok is vannak, akik nagyon szeretnek kézimunkázni, kiállításuk is volt már a Hild Viktor Könyvtárban. Folyamatosan várják a hímzőfonalakat, az előrajzolt mintákat. Volt, aki vastag bakancsra vágyott, más ébresztős rádiót kért a Jézuskától – sorolta az ügyvédnő.

Hozzátette: az éjjeli menedékhely lakói vagy az utcán élők számára viszont nehéz lenne személyre szabott csomagokat összeállítani, hiszen ők folyamatosan cserélődnek.

– Esetükben több mindenre szükség van. A meleg ruha például mindig jól jön. Ezért ha kabátot vagy meleg cipőt hoznak adományként, azt azonnal kiviszem, mert szükség van rá ebben a hidegben. Magába a csomagba inkább aláöltözőket, sálat, sapkát, kesztyűt, tisztálkodási szereket, kézkrémet és ajakírt szeretnénk kérni, hiszen a hidegben kirepedezik a bőrük.

Az instant kávékat, az édességeket is várjuk minden mennyiségben, főleg a táblás csokoládét.

Mi, vagy a gyerekeink bele sem tudunk igazán gondolni abba, mennyire örülnek, amikor rájönnek, hogy egy egész tábla csoki csak az övék... – mondta azokról az adományokról, melyeket még nagyon várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában