Karácsony

2021.12.15. 11:20

Tavalyhoz képest alig változott a fenyőfák ára Szolnokon

Bár az ünnep díszeinek szánt fenyőfák ára tavalyhoz képest lényegesen nem emelkedett, sokan mégis kivárnak a vásárlással. Ők abban bíznak, hogy közvetlenül karácsony előtt olcsóbban juthatnak hozzájuk.

Köllő Judit

Dajka József a Dunántúlról, Zala megyéből szállítja a megyeszékhelyre saját nevelésű fenyőfáit

Forrás: Nagy Balázs

Kiss Bálint a szolnoki piacon kínálja az örökzöldeket. Elmondása szerint sokan szeretnek alkudni, így minden évben az ünnepek előtti utolsó napokban van a legnagyobb forgalmuk, amikor több esélyt látnak erre. 

Sokan keresik a lucfenyőt, azonban még mindig a Nordmann a vevők kedvence

– Vannak, akik abban a hitben élnek, hogy az utol­só napokra érdemes hagyni a karácsonyfa-vásárlást, mert akkor igazán olcsón juthatnak hozzá. Ám nem érdemes erre hagyatkozni, hi­szen a legszebbek ilyenkor már elkeltek. A nálunk kapha­tó fenyők ára az előző esztendőhöz képest szinte alig változott, a luc métere 3000–3500, az ezüst 4000–5000, míg a Nordmann-fenyő 6000 és 10 000 forint közötti áron kapható. 

A szolnoki belváros egy másik pontján Dajka József is örökzöldeket kínál. Ő saját termesztésű fát árul, melyet immár harmincöt éve Zala megyéből szállít a városba. Összesen harminchét hektárnyi földterületen neveli a növényeket. 

– A múlt évhez képest nálunk sem volt drágulás, azonban mi nem méterre, hanem darabra állapítjuk meg az árat – fejtette ki Dajka József egyéni vállalkozó.

– Nordmann-fe­nyőt például huszonnyolc hektáron nevelünk, a magasságuk 150–220 centiméter között változik. Mintegy 720 ezer tövet gondozunk, így ilyenkor de­cemberben folyamatosan tud­juk szállítani a városba a frissen kivágott fákat. 

Dajka József kiemelte: a klímaváltozás miatt már nem tudnak olyan gyönyörű színekben bővelkedő fákat termeszteni, mint az elmúlt évtizedekben. 

– Sokan tévhitben élnek, hogy a lucfenyő például hullajtja a leveleit, én erre azt szoktam mondani, hogy az a luc, amelyik nem novemberben lett kivágva, jobban bírja a változást. Hiszen ha belegondolunk, a mínuszokból visszük be fáinkat a 20-25 fokos lakásba, így természetes, hogy nem viselik túl jól ezt az időszakot. 

Néhol a különleges kívánságokat is teljesíteni tudják. Túri István egy feketefenyőt mutat a szolnoki piacon 

Fotó: Nagy Balázs

A Nordmann továbbra is nagy kedvenc

– Sokan azért kedvelik a Nordmann-fenyőt, mert a kivágás után sem hullajtja a levelét – hangsúlyozza Dajka Mónika, aki férjével közösen árulja a fákat a szolnoki belvárosban.

– Ezeknél érdemes megfigyelni a törzs alját, hiszen, ha „világít a feneke”, akkor friss a növény. A luc esetében vásárláskor figyelnünk kell a gyantára, hiszen ha kicsapódik a törzsére és a levelekre, az nem jelent jót, s mindez igaz az ezüstfenyőre is.  A fát érdemes megvásárlás után egy vödör sós vízbe helyezni, hiszen ez megkönnyíti majd a faragást, illetve tápanyagot biztosít számára, aminek köszönhetően tovább lehet majd a szobánk dísze. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában