Élelmiszer-felesleg

2022.01.04. 06:50

Családok százai kaptak a begyűjtött élelmiszerből a Jászkunságban

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005 óta működik hazánkban az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének tagjaként. Küldetésük, hogy felkutassák és összegyűjtsék az egyébként kidobásra szánt élelmiszer-feleslegeket, és eljuttassák a rászorulókhoz. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleg keletkezik, így kie­melt figyelmet érdemel minden törekvés, amivel e téren is csökkenthető a pazarlás.

Kovács Berta

Tavaly a Contact MKSZ is csatlakozott a Magyarok kenyere programhoz, képünkön Buzsáki Barnabás, a szervezet munkatársa mutatja a lisztadományt  Fotó: Nagy Balázs

A Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat, mint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület megyei koordinátora a járvány idején is támogatta a náluk beregisztrált 4500 rászorulót, közülük 623 család napi szinten kapott élelmiszert. 

– Sokrétű támogatotti körrel dolgozunk, vannak, akik azért szorulnak segítségre, mert egyedülállók, mások azért, mert nagycsaládosok, vagy épp elvesztették a munkájukat. Az élethelyzetek változnak, ezért mi is folyamatosan felülvizsgáljuk támogatottjaink rászorultságát, ők is nagyon együttműködőek, mindig időben hozzák a szükséges igazolásokat. A települések közül pedig azokat emeljük ki, amelyek hátrányos helyzetűek, amelyekben nagyon alacsony a foglalkoztatottság – hangsúlyozta dr. Molnár Beáta, a Contact MKSZ elnöke.

Az előző esztendőben kettő angol, egy francia és egy amerikai áruházlánccal dolgoztunk partnerségben. A napi helyi élelmiszermentés mellett budapesti lerakatból is hoztunk el évente több alkalommal élelmiszereket, többek között borsó- és kukoricakonzervet, Nesteát, csokoládét, vajat, valamint különböző tartós élelmiszereket. Észrevehető volt, hogy a Covid-járvány kapcsán az áruházakban arra törekedtek, hogy minél hosszabb ideig a polcokon tartsák az árut, így kevesebb élelmiszer jutott el hozzánk, mint a pandémia előtti időkben. Idén egyesületünk megközelítőleg 71 ezer élelmiszert mentett meg és juttatott el Szolnok, illetve egyéb megyei települések rászorulóihoz

 – mutatott rá az elnök. 

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület tavaly november 19–20–21-én szervezte meg országszerte a már hagyományos karácsonyi lakossági élelmiszeradomány-gyűjtését egyes üzletláncok áruházaiban. A megyei partnerszervezet hatodik alkalommal csatlakozott az akcióhoz. Két helyszínen, egy francia és egy angol áruházlánc szolnoki üzletében várták az adományokat. 

Zömében konzerveket, étolajat, cukrot, tartós tejet, tésztát, bébiételt, lisztet, valamint csokoládét és szaloncukrot ajánlottak fel a vásárlók a jótékony célra. Megközelítőleg 2600 kilogramm adomány gyűlt össze, melyet még az ünnepek előtt megkaptak azok a családok, ahol minden segítség jól jön. Valamennyi regisztrált nélkülöző kapott adományt. November végén és decemberben Tiszavárkony, Vezseny, Nagykörű, Szászberek, Csataszög településen is adományozott karácsony alkalmával tartós élelmiszert a Contact MKSZ. Közel száz hátrányos helyzetű családot ajándékoztak meg. 

Mint dr. Molnár Beáta elmondta, szervezetük továbbra is várja a 48 órán belül lejáró élelmiszer-felajánlásokat, mivel rendelkeznek ezek gyűjtéséhez, tárolásához megfelelő engedélyekkel. 

Idén február 1-jétől lép hatályba az a törvény, mely előírja, hogy a 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételű láncoknak fel kell ajánlani a lejárathoz közeledő élelmiszereit – két nappal a minőségmegőrzési határidő előtt – az állami Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. részére. 

– Nem tudjuk, hogy ez miként hat majd az élelmiszerbankos gyűjtésre – jegyezte meg dr. Molnár Beáta. – Remélhetőleg megkönnyíti az élelmiszerek mentését, és még több rászoruló család jut így ennivalóhoz. 

Részt vettek a programban

A napi élelmiszermentési programja mellett a Contact MKSZ is részt vett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” elnevezésű programjában. Az egyesület ötszáz kiló liszttel kettőszázötven család ünnepi készülődéséhez tudott hozzájárulni alapanyaggal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában