Változás

2022.01.14. 08:12

Drágábban horgászhatunk az idén a Jászkunságban is

Az előző évi fogási naplót a horgászoknak február 28-ig le kell adniuk.

Kovács Berta

Forrás: Ujvári László

Az áremelések a pecásokat sem kerülik el: idén tizenöt százalékkal drágultak a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége által kezelt vízterületekre szóló engedélyek.

– A horgászok ennek nem örülnek, de figyelembe kell venni, hogy mit kapnak mindezek ellenében – emelte ki Donkó Péter, a szövetség titkára. 

– Gazdálkodnunk pedig úgy kell, hogy a szolgáltatásaink színvonala ne csökkenjen. A minimálbér emelése nálunk is éreztette hatását, nőttek a költségeink. A szövetség is nevel halakat, csak a takarmány költség 40-50 százalékkal nőtt. A múlt évi mennyiségnél kevesebb halat pedig idén sem akarunk telepíteni. Tavaly pontyból összesen 109 647 kilogrammot, előnevelt süllőből 402 ezer darabot, háromnyaras süllőből 1289 kilót, kecsegéből 375 kilót, keszegből 9 mázsát helyeztünk ki vizeinkbe. 

A halak összértéke 104 millió forint volt.

A titkár azt is elmondta, míg tavaly januárban a Nagykunsági főcsatornán alakította ki horgászhelyeket, nemrégiben a Malomzugi Holt-Zagyván is megkezdték a kulturált horgászást biztosító környezet kialakítását. eddig összesen ezer négyzetméteren vágtak ki bozótot, bokrokat, gyékényt. Ez mind költségekkel jár. Idén szeretnének itt egyéb horgászturisztikai fejlesztést is megvalósítani, természetesen a vízterület eredeti természeti értékeinek, szépségének megőrzése mellett, ehhez a február-március táján megjelenő pályázatot várják.

A Tiszán idén is végeznek kormorán gyérítést, ami szintén költségigényes. A folyó megyei szakaszán pedig az egész éves halradarhasználati tilalom megszűnik, csak a vermelési időszakban – 2021. november 1. és 2022. március 15. között – nem tiltott ezeknek az eszközöknek a használata.

Donkó Péter arra is figyelmeztet, hogy az előző évi fogási naplót a horgászoknak február 28-ig le kell adniuk, ellenkező esetben csak emelt áron válthatnak állami horgászjegyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában