Jászkunság/Dél-Pest

2022.01.07. 06:50

Pályázati források lendíthetnek a vidéki települések fejlődésén

Az idei esztendőben is számos beruházás zajlik szűkebb környezetünkben, amelyek között több jelentős fejlesztés is akad. A napokban arról érdeklődtünk a vidék falvaiban és városa­iban, hogy melyek azok a kulcsfontosságú helyi projektek, amelyekre idén kiemelt figyelem hárul.

Hartai Gergely

Pásztor Imre kőröstetétleni polgármester a közeljövőben felújítandó közösségi tér és szálláshely épületét mutatja Fotó: Nagy Balázs

A tervek központjában az úthálózat fejlesztése áll Cibakházán. 

A Hegyes Zoltán polgármester által közzétett beszámolóban az olvasható, hogy jelenleg is több száz millió forint értékű út- és kerékpárút-építési pályázatot készítenek elő. 

Igaz, az elérhető források elég kevésnek tűnnek ahhoz képest, amennyire szükség volna, de minden fillérért meg fogunk harcolni 

– hangsúlyozta. A település vezetője arról is írt, hogy a legtöbb önkormányzati intézményt már sikerült felújítani, most az eddig kimaradtak kerülnek sorra. A családsegítő szolgálat épületének korszerűsítésére hatvanmillió forintra lenne szükség. 

– Közben a következő fordulóra készülve leporoltuk az egykori mozi fiókban pihenő felújítási terveit – fogalmazott. 

Ugyancsak pályázati forrásból fejlesztenék a Gödört. 

Nagyot álmodunk, ötszázmillió forintból meghosszabbíthatjuk a sétányt, tervezzük a Wimmer-ház felújítását. Rendbe tennénk a sárszögi híd környezetét. Illetve tanösvény, madármegfigyelő helyek és a lassan letűnő ősi foglalkozás, a halászat iránt tisztelgő bemutató skanzen is belefér az elképzelésekbe 

– sorolta. 

Habár nem konkrétan településeken megvalósuló beruházás, mégis valószínűleg előremutatóan hat Nagykörű, Kőtelek, Tiszasüly, Csataszög és Hunyadfalva lakosainak életére a 3224-es jelű mellékút felújítása. Évek óta problémát jelent az említett településeken élőknek a szóban forgó úton való közlekedés, ami idén végre pozitív fordulatot vehet. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Magyar Falu Program keretében hazai forrás felhasználásával újul meg a Szolnok–Tiszasüly összekötő út 2,3 kilométeres szakasza. 

Kőröstetétlenen is több fontos beruházás kezdődik, illetve zárul le az elkövetkezendő hónapokban.

 Pásztor Imre polgármester hírportálunk érdeklődésére elmondta: mihamarabb szeretnék elkezdeni minibölcsődéjük építését. A munkálatok belátható időn belül elindulhatnak, jelenleg azonban az építési engedélyre vár az önkormányzat. A tervek szerint jövőre nyitja meg kapuit az intézmény. 

Kiemelten fontos beruházásunk még a közösségi terünk és szálláshelyünk felújítása. E célra huszonötmillió forintot nyert korábban a falu. Biztosan megvalósulnak idén a járdaépítési munkálataink és a játszóterünk fejlesztése egyaránt 

– részletezte a falu első embere. 

Pásztor Imre az elmúlt időszakban tervezett csónakázótó kialakításáról is beszámolt. Hangsúlyozta: a vízjogi engedélyek már rendelkezésre állnak, jelenleg a pályázati lehetőségeket várják, hogy forrást biztosítsanak a munka megkezdéséhez. – Mindent összevetve ebben az esztendőben mintegy negyvenmillió forint értékben valósulnak meg beruházások a településen – szögezte le a polgármester.

Abonyban ugyancsak várakozással tekintenek az ez évi kiemelt projektekre, amelyek a helyi úthálózatot, a leendő terménypiacot, valamint az óvodákat egyaránt érintik. 

– Az önkormányzat számos fejlesztési programot valósít meg 2022-ben. Ezek közül kiemelkedő jelentőségű a Varga János Birkózócsarnok megépítése, mely a tervek szerint szeptemberre lesz kész – tájékoztatta hírportálunkat a város polgármestere. Pető Zsolt kiemelte: egy korábbi nyertes pályázatból az üzleti park területén megkezdődhet egy csarnoképítés is, melynek funkciója termény- és kisállatpiac lesz. 

Az elmúlt bő két évben számos út újult meg a városban, kiemelt céllá vált a helyi kezelésben lévő úthálózat további fejlesztése. Az ezzel kapcsolatos pályázati lehetőségeket a továbbiakban is kihasználná a városvezetés. 

A zártkertes településrészen egy nyertes pályázatból infrastrukturális fejlesztéseket valósítunk meg. Öt utat újítunk fel és beszerzünk egy hat kilowattos napelemes rendszert. Emellett az év végén érkezett döntés arról, hogy felújíthatjuk az Abonyi Szivárvány Óvoda és Bölcsődét, az Abonyi Pingvines Óvoda és Bölcsődét, valamint az Abonyi Gyöngyszemek Óvodát 

– jelentette be zárszavában Pető Zsolt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában