Jászkunság

2022.01.07. 11:25

Tiszát lehet rekeszteni a buszokon, vonatokon elhagyott holmikkal

Leggyakrabban táskát, pénztárcát, telefont és különféle ruhákat hagynak fent az utasok a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a szolnoki vasútállomás talált tárgyak osztályára tavaly két ablaktörlő lapát is bekerült. A buszokon talált legértékesebb tárgy pedig egy tablet volt, amiért máig nem jelentkeztek a megyeszékhely autóbusz-pályaudvarán.

Czakó Nóra

Illusztrációfotó/Shutterstock

Közel 7500 talált tárgyat adtak le a vasúttársaság részére tavaly országos szinten, amiből több mint 4000 került vissza a gazdájához 

– tudtuk meg a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától. A vonatokon és állomásépületekben többnyire telefonokat, pénztárcát, bankkártyát, kistáskákat, hátizsákokat, tornazsákokat, bőröndöt, iratokat, okmányokat, könyveket, ruhaneműt (kabát, pulóver, sapka), szemüveget, esernyőt, kulacsot és bizsukat felejtenek az utasok. A nagyobb elveszített összegek általában néhány tízezer forint körül mozognak. 

Tavaly a legérdekesebb elhagyott tárgyak vonaton hegedű, gitár, ütvefúró, roller és okosóra voltak.

– A szolnoki vasútállomáson 154 megtalált tárgyat adtak le tavaly, amiből 71 került vissza tulajdonosához, hat pedig még az állomáson várja gazdáját – állt a MÁV hírportálunknak küldött válaszában. 

A Szolnok– Újszász vonalon a leggyakrabban elhagyott tárgyak a táska, mobiltelefon, pénztárca. A legérdekesebb két ablaktörlő lapát volt. Az elveszett tárgyakat általában a jegyvizsgálók, a takarítók vagy az utasok találják meg és adják le az állomásokon. Az átvételi helyük településenként változik, de általában nagyobb állomások személyes ügyfélszolgálatára kerülnek, ahol a tárgyakat nyilvántartják. Amennyiben az elveszett tárgy, bankkártya vagy okmány tulajdonosa név szerint azonosítható, a munkatársak eljuttatják a bankkártya-kibocsátónak, a megtalált személyes okmányokat pedig az azt kiállító hatóságnak. Ha a tulajdonos személye nem azonosítható, a tárgyat az adott szolgálati hely, állomás kijelölt helyiségében általában kilencven napig őrzik meg.

A vasúttársaság 2019-ben vezette be a talált tárgyak elektronikus kezelését és nyilvántartását, mely révén valós információ adható az elveszett tárgyaik iránt érdeklődők részére, mivel a megtalálás, illetve leadás ténye azonnal megjelenik a MÁVDIREKT rendszerében. Érdeklődés esetén a visszaszolgáltatás csak a tárgy jellemzőinek megadásával, azonosítás után lehetséges – emelték ki. A vonatokon vagy vasútállomásokon elveszített tárgyakkal kapcsolatban az utasok a MÁVDIREKT éjjel-nappal hívható telefonszámán érdeklődhetnek. 

Ha valaki elhagyott tárgyat talál, akkor nyitvatartási időben bármelyik jegypénztárban, illetve a jegyvizsgálóknál leadhatja.

Nemcsak a vonatokon, a buszokon is sok holmit felejtünk. 

A Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága hírportálunknak elmondta: a szolnoki autóbusz-pályaudvaron tavaly 150 talált tárgyat regisztráltak, és ezek mintegy nyolcvan százalékát sikerült visszajuttatni. 

Kifejtették: az utasok legtöbbször utazótáskákat, ruhaneműt, kulcscsomót és igazolványokat hagynak el. Megyénkben a legértékesebb talált tárgy egy tablet volt, amiért a mai napig nem jelentkeztek. Ha a talált tárgy jelzéséből vagy rendeltetéséből a tulajdonos azonosítható, nyolc napon belül értesítik. Átvételre jogosultnak azt a személyt tekintik, aki kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a tárgyat ő vesztette el vagy ő a tulajdonosa. A talált tárgyakat a társaság három hónapig őrzi meg, ezt követően az át nem vett tárgyakat üzletszabályzatuk szerint értékesíthetik. Az elvesztett értékekkel kapcsolatban az utasok az autóbusz-állomásokon személyesen, vagy a társaság honlapján közzétett elérhetőségeken érdeklődhetnek.

A nem hiányzó pénz az államra száll

Pénzt jellemzően nem magában, hanem valamilyen egyéb tárggyal együtt, például kabáttal, táskával, pénztárcával adnak le. Amennyiben ezért 1–2 napon belül nem jelentkezik a tulajdonosa, akkor a pénzt nyilvántartásba veszi a vasúttársaság egy jegyzőkönyv kiállításával. Ha a pénz mellett személyazonosításra alkalmas dokumentum is található a táskában, kabátban, akkor az egyszerűsíti a tulajdonos beazonosítását. Azok az összegek, melyeket az utasok nem keresnek, vagy amiatt nem lehet visszaadni, mert a tulajdonos elérhetősége nem beazonosítható, a hatályos polgári törvénykönyv alapján az államhoz kerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában