Közlekedés

2022.02.07. 06:45

Idén is folytatódhat az utak felújítása a Jászkunságban

Az eredetileg tervezett ezer kilométerhez képest negyedével több útszakasz rendbetétele készült el vagy legalább kezdődött meg tavaly országos szinten. A munkálatok idén is folytatódnak: 2022-ben közel kilencvennyolc kilométernyi útszakasz újul meg csak a Jászkunságban a Magyar Közút Zrt. kezelésében álló utakon.

Czakó Nóra

Egy példa a sok közül: az elmúlt években a Fegyverneket Tiszafüreddel összekötő 3216-os út több szakaszát is felújították. A tervek szerint idén is bőven lesznek olyan települések a megyében, melyeket érint majd a Magyar Közút Nonprofit Zrt. rekonstrukciós programja Fotó: Mészáros János

Fotó: Mészáros János

Ebben az évben is folytatódnak az útfelújítási munkálatok megyénkben: 2022-ben közel kilencvennyolc kilométernyi, a Magyar Közút Zrt. kezelésében álló útszakasz újul meg csak a Jászkunságban a forgalom folyamatos fenntartása mellett. A kormány jelentős forrásmennyiséget mozgósít a 2010 előtt felhalmozott jelentős karbantartási lemaradás ledolgozása érdekében.

Az elmúlt évtizedben több mint hatezer kilométeren állítottak helyre főként alsóbbrendű utakat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2021-ben lezárult, vagy akkor megindított beruházásaiban összesen mintegy négyszáznyolcvan szakasz újul meg. A több mint ezerkétszáz kilométert érintő fejlesztések összértéke meghaladja a kétszázhúszmilliárd forintot. A ráfordítások felét a kistelepülések lakosságmegtartó képességének erősítését szolgáló Magyar Falu Program biztosította. A program forrásaiból támogatott projektek tették ki a tavalyi beavatkozásokban érintett útszakaszok több mint négyötödét, a rendbe tett kilométerhossz közel kétharmadát. Az útfelújítási munkálatok idén is folytatódnak. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője hírportálunk kérésére megküldte az idén várhatóan megvalósuló megyei felújítások listáját.

Ebből kiderül, hogy a tervezettek közül a legnagyobb szakasz a 46-os számú út Törökszentmiklóst, Kétpót, Mezőtúrt és Tiszapüspökit érintő szakasza, melyen három helyen avatkoznak be, összesen több mint tizennyolc kilométeren, de jelentős még a 3217-es út felújítása is több mint négy kilométer hosszan – a munkálatok Kunhegyes mellett Tomajmonostorát érintik majd.

Közel három és fél kilométeres szakaszon végeznek munkálatokat az 32133-as számú mellékúton is, a felújítani tervezett szakasz Jászszentandrást érinti. A 32-es számú út burkolatjavítására szintén lehet számítani ebben az évben a közútkezelőtől kapott információs táblázat szerint. Közel kilenc és fél kilométer újul meg, ami Szolnokot, Szászbereket, Újszászt, Jászalsószentgyörgyöt, Jánoshidát és Jásztelket érinti. Nemcsak utak újulnak meg idén megyénkben a közútkezelő jóvoltából, hanem a 4-es számú főúton, Fegyverneknél körforgalom is épül, Szolnokon pedig felújítják a Kolozsvári-hidat. A jelenlegi tervek szerint idén megyénkben negyvenhat útszakasz újul meg több mint nyolcvannyolcezer méteren. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában