Galériával

2022.02.11. 16:30

Mándoky Kongur Istvánra emlékeztek Karcagon

Daróczi Erzsébet

Mándoky Kongúr István emlékművét koszorúzták meg Fotó: Daróczi Erzsébet

Csütörtökön a karcagi Múzeumparkban lévő szobránál, a Kunszövetség nevében F. Kovács Sándor elnök, országgyűlési képviselő és dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, kormánybiztos, az önkormányzat nevében Szepesi Tibor polgármester és Sári Kovács Szilvia alpolgármester koszorúzták meg Mándoky Kongúr István turkológus emlékművét születésnapja alkalmából. 

Mándoky Kongur István turkológus számára a szülőföld meghatározó közeg volt. 1944. február 10-én  született, elemi és középiskoláit Karcagon végezte. Kiválóan megtanulta az orosz és a török nyelveket.  Budapesten diplomázott, majd az Országos Széchenyi Könyvtár, a Kőrösi Csoma Társaság  munkatársa volt, 1970-től a Magyar Tudományos Akadémia  Belső-ázsiai Kutatócsoportjában dolgozott, majd külföldön is kutatott. A kazakok és a tatárok között végzett nyelvjárási és néprajzi gyűjtése hozzájárult számos magyarországi kun nyelvemlék megfejtéséhez, a kun miatyánk szövegvariánsait egybevetve rekonstruálta azt is. 1992. augusztus  22-én  bekövetkezett halálával egy ígéretes tudósi pálya tört derékba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában