Pódiumbeszélgetés

2022.02.04. 06:30

Modern kotrógép teljesíthet szolgálatot a Tisza-tónál

Hosszú évek várakozása után sikerült elérni, hogy egy állandóan a Tisza-tavon szolgálatot teljesítő kotrógép érkezhessen a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnökségéhez. Csütörtökön Kiskörén adták át az új jövevényt.

Ujvári László

F. Kovács Sándor, Hubai Imre és Fejes Lőrinc egy szelfit is készített a kotrógép személyzetével Fotó: Ujvári László

Három évvel ezelőtt, mikor Orbán Viktor miniszterelnöknél jártam, megkérdezte: „Mire lenne szükségünk a térség fejlődéséhez?” Egyik kérésem ez az úszó kotrógép volt, melyre nagy szükség van a Tisza-tó hosszú távú fenntarthatósága, karbantartása és üzemeltetése miatt

– kezdte beszédét F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő.

 – Kívánom, hogy teljesítsen jó szolgálatot, és minél több köbméter iszapot sikerüljön kitermelni vele – tekintett előre a Tisza-tó miniszteri biztosa, jó munkát kívánva a kotrógép személyzetének.

Fejes Lőrinc szakaszmérnök üdvözölte az új úszó-kotrógépet, mely Hollandiából érkezett, értéke megközelíti a hétszázmillió forintot, ez a szakaszmérnökség utóbbi éveinek legnagyobb műszaki beruházása.

Köszönetet mondott a támogatásért, majd rámutatott: az új kotrógép kisebb teljesítményű elődje is évtizedek óta végez szolgálatot a Tisza-tavon, így az új eszközzel is hosszú távon terveznek. Ha minden jól megy, még idén munkába áll az új kotró, már csak a használatba vételi műszaki engedély hiányzik.

A rövid átadóünnepség előtt A Tisza-tó előre megy, nem hátra! címmel pódiumbeszélgetést tartottak a Kiskörei Szakaszmérnökség székházában, ahol a felszólalók a jövőt fürkészték, a Tisza-tó előtt álló lehetőségekről, feladatokról szólt a diskurzus.

Az eszmecserén részt vett F. Kovács Sándor miniszteri biztos, Szabó Zsolt országgyűlési képviselő, Hubai Imre a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnöke, Juhász Attila Simon, a tanács alelnöke, Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Baráth Gergely, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ igazgatója, valamint Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a Tisza-tó fejlesztése csak egységben képzelhető el, az érintettek együttműködésével, a természetvédelem és a fenntarthatóság figyelembevételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában