Ingatlantrükk Sziráki módra

2022.03.09. 17:00

Magának privatizálta az üdülőt az ellenzéki jelölt?

Érdekes adásvételi szerződések kerültek hírportálunk birtokába a napokban. A hivatalos iratokban az egykori tiszaligeti Volán-üdülő eladása, majd további értékesítése szerepel, s ami igazán különlegessé teszi, az a baloldali ellenzéki pártok Szolnok 1. számú választókerületi közös jelöltjének, Sziráki Pálnak a neve. Ugyanis az egykori volános vezérigazgató az első szerződést az állami vállalat vezetőjeként írta alá, a fent említett üdülő pedig ma már Sziráki Pál szállodájának a része.

Munkatársunktól

Forrás: MW

Az iratokat áttekintve annak jártunk utána, hogy miként kerülhetett a közvagyon a volt vezérigazgató érdekkörébe.

A ma a DK színeiben politizáló Sziráki Pál a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok idején volt a Jászkun Volán vezérigazgatója. Amikor 2010-ben közeledett a parlamenti választás, az akkori baloldali pártok történelmi mélyponton lévő népszerűsége miatt biztosra volt vehető a kormányváltás. Ebben a politikai helyzetben döntött úgy Sziráki Pál, hogy eladja egy ingatlanfejlesztő cégnek az állami vállalat üdülőjét nettó 22,4 millió forintért. Az adásvételi szerződést 2010. március 5-én meg is kötötték.

Ez az üdülő Szolnok legértékesebb rekreációs övezetében, a Tiszaligetben található.

Az üdülő érdekes módon éppen Sziráki Pál szállodája, a Trojka mellett állt!

 

Ahogyan várható volt, jött a kormányváltás, küszöbön állt a vezetőcsere. Sziráki Pált 2010. szeptember 1-től mentették föl a munkavégzés alól. Nem vártak sokat, az említett ingatlanos cég szeptember 7-én továbbadta az üdülőt 2 millió forinttal drágábban, azaz nettó 24,6 millió forintért! És ki volt a vevő?

A Sziráki Pál volános távozása előtt mindössze 15 nappal korábban alapított Olta-Tisza Kft, melynek két orosz a tulajdonosa, az ügyvezetője pedig Sziráki Pál egyik rokona lett.

A külföldi tulajdonosok miatt megjelölendő kézbesítési megbízott pedig nem más, mint maga Sziráki Pál.

 

Mára az egykori üdülő, felújítva persze, a Trojka szálló három épülete közül az egyik. Az igazán nagy kérdés az, hogy mennyire lehetett az egész adásvételi ügylet megtervezett. Mivel a közreműködőként szereplő ingatlanfejlesztő nem is jegyeztette be magát tulajdonosként az üdülő tulajdoni lapjára, így azt kell feltételeznünk, hogy nem voltak hosszútávú tervei a remek adottságokkal rendelkező tiszaligeti ingatlannal.

 

Mivel a vevő cég ezer szállal kötődik Sziráki Pálhoz, feltételezhető, ez nem véletlen egybeesés csupán, hanem tudatos akció volt. Azaz a közéletbe DK-s politikusként visszatérő Sziráki lényegében saját szállodáját gyarapította az ügyesen, közvetítő szerepével érdekkörébe került egykori állami vagyonból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában