Internet Fiesta

2022.03.16. 13:55

Minden korosztálynak kínálnak programokat a jászkunsági könyvtárak

Több mint hatvan programmal készülnek megyénk könyvtárai az idei Internet Fiesta elnevezésű országos rendezvényre, mely csütörtökön kezdődik és egy héten át tart.

Czakó Nóra

Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatója

Forrás: Nagy Balázs

Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatója a szerdán tartott sajtótájékoztatón elmondta, ezeknek az országos rendezvényeknek mindig az a célja, hogy kiemelje azokat a programokat, szolgáltatásokat, amiket egyébként is végeznek a könyvtárak.
 

– Előfordul, hogy ilyenkor új dologgal állunk elő, de olyan is van, hogy csak a meglévő, de nem elég ismert tevékenységeinkre hívjuk fel a figyelmet – fejtette ki az igazgató. 

 

Idén huszonkét éves az Internet Fiesta. Amikor indult, arra helyezték a hangsúlyt a könyvtárak, hogy népszerűsítsék az internet előnyeit, hiszen akkor még nem számított természetesnek minden háztartásban. 

– Mivel ma már mindenkinek ott van a zsebében a net, az a dolga a könyvtáraknak, hogy a tudatos használatra hívják fel a figyelmet, hiszen egyre fiatalabb az a korosztály, akik netközelbe kerülnek. Már egészen kicsi kórtól kezdve tanítani kell őket, hogyan használják az okoseszközöket, hiszen ha ész és korlátok nélkül teszik ezt, akkor sokkal többet árt, mint használ. Elég nagy a felelősség nem csak a szülőkön, nagyszülőkön, de rajtunk, információs szakembereken is, hogy milyen világ felé haladunk, milyen gyermekeket nevelünk, ezért minden lehetőséget megragadunk, hogy felhívjuk a figyelmet a tudatos internethasználatra. A könyvtárak abban tudnak segíteni, hogy közelebb hozzák a rendelkezésre álló technológiát, megmutatják annak gyakorlati használatát, összegyűjtik az információforrásokat, folyóiratokat, könyveket ajánlanak a témában azoknak, akik még többet szeretnének tudni erről – fűzte hozzá.

A Verseghy Ferenc Könyvtár és fiókkönyvtárai negyven programot kínálnak ebben az egy hétben személyesen és virtuális formában is minden korosztálynak. 

Az óvodásoknak például robotbemutatóval készülnek, és mesével, mely a fizikai és digitális térben való biztonságról szól. A szépkorúaknak pedig előadásokkal a digitális kor kihívásairól, digitális ismeretekkel és praktikákkal, de a VR-szemüveggel is megismerkedhetnek. A fiatalok online krimi játékon vehetnek részt a Városfoglaló alkalmazás használatával, melynek köszönhetően nem csak bejárhatják Szolnokot, de felgöngyölíthetnek egy 1930-ban történt gyilkosságot is.

A könyvtárak által kínált programok között szerepelnek még előadások, kiállítások, kvízek és író-olvasó találkozók, a fő témák pedig a robotika, a biztonságos internethasználat, a helyismeret, valamint a digitalizálás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában