Támogatás

2022.04.08. 06:35

Jelentős összeget fordíthat épített örökségére Abony

Öt napirendi pontot tárgyalt a minap rendkívüli ülésén az abonyi képviselő-testület. A városházi esemény kiemelt témái között szerepelt a település városrehabilitációs programja és két, helytörténeti jelentőségű kúria helyreállítása is.

Hartai Gergely

Egy pályázatnak köszönhetően a Kostyán-kúriát is felújítják – mutatta lapunknak az épületet Pető Zsolt polgármester Fotó: Nagy Balázs

A tanácskozás első felében a külterületi útfejlesztéssel összefüggő pályázat megvalósításáról szavaztak a képviselők. A projekt keretében a Táborhegy, a Füzesér, a Sashalom, a Kerektó, valamint a Dohányos dűlő útjain javítana az önkormányzat.


A képviselő-testület már több alkalommal tárgyalt a pályázat benyújtásáról, melynek támogatási összege 300 millió forint – vázolta a napirendi pont hátterét a település polgármestere. Pető Zsolt emlékeztetett, a projektnek köszönhetően hét kilométeren összesen 11 dűlőutat hozhatnak rendbe.

Pályázatunk jelen szakaszában döntenünk kell arról is, hogy a város igénybe veszi-e a támogatás 50 százalékát előlegként. Ahhoz, hogy a finanszírozáshoz rendelkezésre álljon a megfelelő forrás, és a pályázati támogatást igénybe tudjuk venni, s ne saját erőből kelljen elkezdeni a beruházást, javaslom az előleg lehívását – jelentette ki a városvezető. 

Fotó: Nagy Balázs

A határozati javaslatot végül elfogadták a képviselők.

Ezt követően a helyi településfejlesztési stratégia elkészítéséhez szükséges döntések meghozatala került a figyelem fókuszába. Elhangzott, a Pest Megyei Önkormányzat támogatná a stratégia elkészítését, melyet megyei forrásból finanszírozna. Ha e téren az önkormányzat együttműködő partner, akkor a különféle költségek nem a települést terhelik. 

Ez a dokumentum a TOP-os programok és más pályázatok elengedhetetlen feltétele – fogalmazott Pető Zsolt.

Nyílt ülésen tárgyalta a testület a szociális célú városrehabilitációs pályázatok beadásához szükséges döntéseket is. Megtudtuk, Abony rehabilitációs programjának előkészítése nagyjából egy éve kezdődött el. Akkor a megyei önkormányzattal egyeztetve, s a korábbi TOP-os pályázatokat alapul véve indultak az egyeztetések. Ezek elsődleges célja az volt, hogy mire megnyílik az uniós pályázatok között a városrehabilitációs program, addigra Abony felkészült legyen projektjének benyújtására. Az önkormányzat e program keretében a leszakadó városrészek felzárkóztatására helyezi a hangsúlyt. Kiváltképp a Ceglédi és a Bicskei út által behatárolt területből a Somogyi Imre úttól lefelé eső térségre, amely a Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási adatai szerint rossz gazdasági és foglalkoztatási mutatókkal rendelkezik.

 

A kétrészes pályázati programból az említett városrészben útépítést terveznének, közösségi házat létesítenének, mely tanodaként működne. Mindemellett a település támogatási összegeket fordíthatna bérlakások, bérházak építésére. 

Ezekre készülünk a projektben. Ahhoz, hogy mindezt megvalósíthassuk, egyrészt konzorciumi partnert kell bevonnunk a civil szférából, másrészt egy támogatói csoportot kell létrehoznunk. Konzorciumi partnerként a Kék Madár Jóléti Alapítványt javasoltuk – tájékoztatott a polgármester. Az erre vonatkozó javaslatot egyhangúlag elfogadta a testület.

 

Kulturális szerepet tölthetnek be a kúriák

Pető Zsolt kiemelte, fontos fejlemény a település számára, hogy az önkormányzat 300 millió forintot nyert két kúria helyreállítására. Ennek megfelelően az Ungár-ház és a Kostyán-kúria teljes felújítását elvégzik. A renoválással kapcsolatos részletekről a későbbiekben tárgyal a testület. A helytörténeti jelentőségű épületek kapcsán felkerestük a városházát, hogy milyen funkciót látnak majd el a nívós emlékek. Lőrinczy Veronika sajtóreferens közölte: egyelőre nem dőlt el, milyen céllal működnek a jövőben. Ám az Ungár-ház esetében kiállítótér kialakítása szerepel a tervek között.

A Kostyán-kúria szintén kulturális funkciót kaphat, a vele szemben lévő Falumúzeum igényeit szolgálhatja ki. A helyreállítási munkálatok várhatóan két éven belül lezárulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában