Mezőgazdaság

2022.04.16. 06:50

Még nem okozott kárt a fagy a jászkunsági településeken

Mind a szántóföldön, mind a gyümölcsösökben jól jött a csapadék, a mínuszok viszont aggodalomra adtak okot. A rügyező, virágzó fák rosszul viselik a hideget, ami az előző évek termésén igencsak meglátszott. Akadtak, akik idén füstöléssel próbálták óvni a fákat a hideg ellen, összességében bizakodóak a megyebeli gazdák.

P. Pusztai Nóra

Timár istván mutatja mire kell ügyelni a gyümölcs fáknál Fotó: Nagy Balázs

Még reménykedik a jó termésben a szolnoki Molnár István. A város külterületén található hobbikertjében szinte minden megterem. Sárga- és őszibarack, szilva és almafák sorakoznak a szépen gondozott telken.

Idáig hál istennek nem okozott nagyobb kárt a fákban a fagy. Most úgy néz ki, hogy a sárgabarackban –ahogy szinte mindig–azért valamennyit igen, de egyelőre más gyümölcsöt nem érintett a hideg. A fagy két méteres magasságig veszélyes igazán, afelett már kevésbé. Ha ez az állapot maradna, ami most van, akkor jó lenne az idei gyümölcstermés. Ám ezt most még egyelőre még nem lehet tudni–mondta a nyugdíjas férfi.

A cserkeszőlői Kurucz István közel húsz éve foglalkozik gyümölcsfák nevelésével, míg korábban inkább meggyet gondozott, most már őszi- és sárgabarack, cseresznye és szilva terem a területén.

A monília ellen védekeztünk, úgy tűnik az elmúlt hetek enyhe mínuszait is átvészelték a bimbók. Észrevehetően ritkultak a virágok, minél hidegebb van annál nagyobb lehet a baj – magyarázta a gazda.

Az őszibarackból tavaly alig volt egy-két szem a fákon, idén bizakodik, a teljes virágzás május elejére várható, reméli akkor már nem lesznek fagyok. Nagy kiesésre a sárgabarack kapcsán sem számít.

Úgy néz ki, hogy a harminc-negyven százalék megmaradt, ha ezeket a szemeket valóban fel tudja nevelni a fa, untig elég lesz. Így nem sok kisebb, hanem inkább kevés, de nagyobb szemre számítunk

– emelte ki. Hozzátette: a csapadékra viszont nagy szükség volt, már igen száraz volt a talaj.

A cibakházi önkormányzat gyümölcsösében is átnézték a rügyeket a minap, még nem látták jelét a fagykárnak.

– El tudtuk végezni a permetezést. Látunk rá esélyt, hogy idén a meggyfák is jól teremjenek. Akadnak kisebb fák, amik most mutathatják meg, hogy mit tudnak főleg az őszibarackok közül. Néhány fagygyanús napot még jósolnak, de talán megússzuk nagyobb kár nélkül – válaszolta megkeresésünkre Hegyes Zoltán polgármester.

Köröstetétlenen is szerencsésnek mondhatják magukat. 

– Nálunk nem fagytak el a barack- és a meggyfák virágai. Eddig legalábbis elkerültek bennünket a tavaszi mínuszok. Reménykedünk, hogy jó minőségű lekvárunk és pálinkánk egyaránt lesz – tájékoztatta hírportálunkat Kőröstetétlen polgármestere. 

Pásztor Imre a falu mezőgazdasági helyzetéről elmondta: földjeikre egy héttel ezelőtt mintegy 21 milliméter csapadék hullott, a múlt szombaton pedig 15. Az összesen 36 milliméter vízmennyiség elsősorban a búza növekedésének kedvezett. A gazdáknak ugyanakkor a kukoricát és a napraforgót sem kellett poros földbe vetniük, ami szintén nagyon sokat számít ilyenkor – fogalmazott a településvezető.

Tiszajenőn Balogh János termelő arról számolt be, hogy a fagy a meggynél nem okozott kárt, de a sárgabaracknál igen.
Ez sajnos már megszokottá válik, utóbbi három évben mindig elfagyott a barackom– vallotta meg a termelő.

– A napokban mínusz négy fokot mértünk, ez elvitte a termés harminc-negyven százalékát, de még hétfő hajnalban is mínusz egy fok volt. Reménykedünk, hogy komolyabb fagyok már nem jönnek, így nagyobb kár már nem keletkezik. A sárgabarack nem bírja a hideget, mi pedig itt Tiszajenőnél egy viszonylag mély fekvésű területen vagyunk, amit jobban érintenek a lehűlések. Így kell valami megoldást találni: most adtam be pályázatot egy olyan segédeszközre, ami mínusz öt-hat fokig hatékony. Traktorral működtetett légfúvó berendezésről van szó, ezzel járva fasorok között biztosíthatunk védelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában