Segítségnyújtás

2022.05.03. 11:25

Jótékonysági akciót indított a testvértelepülésük javára a kenderesi vállalkozó

Barabásné Forgács Edit kenderesi vállalkozó, önkormányzati képviselő közösségi oldalán tett közzé felhívást, hogy aki tud, segítsen ukrajnai testvértelepülésüknek, Szentmihálykörtvélyesnek. A felhívás hatására egész Kenderes és Bánhalma megmozdult, így összesen több mint másfél tonna adománnyal indulhatott útnak Edit a párjával, Szilágyi Ferenccel.

Daróczi Erzsébet

Barabásné Forgács Edit adománygyűjtő felhívására az egész település megmozdult Fotók: Daróczi Erzsébet

A testvértelepülési adománygyűjtés két hónapja kezdődött, Bánhalmán és Kenderesen is rengetegen adományoztak. A szakiskola segített a tárolásban, de a mi garázsaink is megteltek. Volt olyan utcabeli, aki pénzadománnyal támogatta az ügyet, amiből gyógyszereket, higiéniai eszközöket vásároltam. Meglepett, hogy mindenki önzetlenül segített, nem gondoltam, hogy ilyen nagy lesz az adakozási kedv. A felajánlások több mint harmadát az egészségügyi, tisztító- és tisztálkodó-, babaápolási szerek tették ki, másik harmadát a tartós élelmiszerek, babatápszerek, a fennmaradó részét pedig a gyermek-, férfi- és női ruházat. Ezenfelül vittünk egy három és egy öt kilowatt teljesítményű benzinmotoros áramfejlesztőt. Egyik a polgármesteri hivatal, a másik a helyi óvoda alatt lévő óvóhelyen lát el feladatot. Mindezek együtt több százezer forintba kerültek, de ezek értéke a helyszínen pénzben nem mérhető. Az út oda-vissza mintegy hétszáz kilométer volt

– idézte fel utazásukat Barabásné Forgács Edit. 

A határ közelében láttunk menekülő embereket csomagjaikat cipelve Magyarország felé sietni, de láttunk homokzsákkal megerősített csomópontokat, katonai járműveket, katonákat, rendőröket és járőröző helikoptereket is. A testvértelepülésen töltött idő alatt háromszor volt légiriadó, amitől először nagyon megijedtünk. Az ottani polgármester elmondta: amikor kitört a háború, óriási félelem lett úrrá az embereken, utána, ahogy teltek a hetek, belenyugodtak ebbe az állapotba, aludni azonban még mindig nem igazán tudnak. Mikor jön a légiriadó, mindenkinek le kell vonulnia az óvóhelyekre

– árulta el az ottani viszonyokkal kapcsolatban Edit. 

Színültig megtelt a kisteherautó rakodótere a helyiek felajánlásaival Fotó: Daróczi Erzsébet

A kenderesiek által vitt adomány óriási segítséget jelent, hiszen a hatezer lelket számláló község mintegy ezer gyermeket, nőt és időst lát el, akik Belső- és Kelet-Ukrajnából érkeztek hozzájuk a háború elől menekülve. A faluvezető és a lakók köszönik mindenkinek, aki bármilyen formában részt vállalt ebben a humanitárius akcióban – tolmácsolta Barabásné Forgács Edit, aki maga is köszöni mindenkinek, aki segített, hiszen az adományokat indulás előtt szét kellett válogatni, leltárba venni, a ruhákat külön zsákokba rakva felcímkézni. 

Az adomány célba ért, de Edit szeretne a párjával még többet tenni, így harmadszor is elmenne a hátárhoz közeli Túristvándiba, ahol a menekülteknek főzne. Ha már jótékonyság, Edit évek óta rendszeresen támogatja a kenderesi civil szervezetek, intézmények rendezvényeit süteménnyel és kenyérrel, sőt, a mozgássérülteknek szervezett eseményre a meglepetésfellépőt, Karcagi-Nagy Zoltán nótaénekest is ő hívta meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában