Ficsak

2022.05.18. 11:25

Összefogással varázsolják szebbé a családok életét Kunszenten

Országos akciókhoz csatla­kozik a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) Kunszentmárton Alapítványa, ám helyi programokat is szerveznek. A már majdnem két éve megalakult szervezet alapvető célja, hogy a tisza­zugi városban közösséget teremtve a családokért tevékenykedjenek, gőzerővel készülnek a következő programjukra.

P. Pusztai Nóra

Győri-Papp Judit elárulta, hogy alapítványuk munkatársai már a május végi gyermeknapra készülnek Fotó: Nagy Balázs

 A közös gondolkodás erejében hisz a Ficsak Kunszentmárton Alapítványa. Az országos ernyőszervezet alapvető elhatározása, hogy a társadalom figyelmét a családok felé fordítsa, hogy az őket érintő lehetőségek eljussanak hozzájuk.

Programjainkkal, kommunikációnkkal szeretnénk ráirányítani a figyelmet az egészségvédelem fontosságára, a családokat, gyermekeket érintő aktuális kérdésekre, és szeretnénk pozitív változást elérni ezeken a területeken. Hiszen a család és a gyermekek a társadalom legfontosabb építőkövei

– osztotta meg gondolatait lapunkkal Győri-Papp Judit, a kunszentmártoniak vezetője. Közel három éve, augusztusban alakultak, ám csak tavaly volt lehetőségük bekapcsolódni a város és a családok életébe.

– Megjelentünk júniusban a tarhonyafőző rendezvényen, ahol kimondottan a gyermekek számára biztosítottunk programokat. Majd júliusban az országos roncsderbin komplett családi napra vártuk a kunszentmártoniakat. A tematikus kézműves-foglalkozásokon kiemelt figyelmet szenteltünk a hungarikumok megismertetésére. Több százan csatlakoztak hozzánk. Majd szep­tember 11-én, a városnapon ugyancsak kézműves-foglalkozással, arcfestés­sel és népi játékokkal szórakoztattuk a gyermekeket a főtéren – sorolta, ezután legsikeresebbként említette a XVII. Lecsó­főző versenyt.

Helyi civil szerve­zetekkel, óvodapedagógusok közreműködésével tölthettünk együtt egy szuper napot

– emelte ki Győri-Papp Judit.

A leghidegebb hónapokban sem tétlenkedtek, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével közösen szervezett karácsonyi adománygyűjtő akció alkalmával több mint ötven családnak tudtak segíteni.

Az események nem valósulhattak volna meg az összefogás nélkül. Nagyon sok munka és szervezés állt a háttérben, és ami a legfontosabb: számos ember, szülő, civil szervezet és még a város vezetése is kapcsolódott hozzánk

– hangsúlyozta.

Februárban, a házasság hete sorozat részeként, Dezső Dóra és Szűcs Miklós házaspár Egy embör mög egy asszony című előadása remek ráhangolónak bizonyult a további alkalmakra. Gőgh Edit pszichiáter, neurológus a család válságáról és a kivezető útról tartott előadást. A legkisebbeknek rajzversenyt szerveztek. Gyermekvédelmi konferenciát is tartottak.

– A kerekasztal-beszélgetés a Fiatal Családosok Klubja és a Ficsak Kunszentmárton Alapítvány közös szervezésében valósult meg. Gyermekvédelmi és marketingszakemberek, valamint pszichológus és pedagógus bevonásával hívtuk fel a figyelmet a gyermekek jogainak védelmére, egészséges testi-lelki fejlődésük támogatására. A téma aktualitását és jelentőségét jól érzékeltette, hogy szinte megtelt a művelődési ház terme – foglalta össze egyik legjelentősebb programjukat Győri-Papp Judit.

Kiemel­te: bíznak abban, hogy a lendület és az együttműködés a jövőben is töretlen marad. Jelenleg a május 28-i tarhonyafőző versenyre és a városi gyereknapra készül­nek.

Az alapítvány kezdeményezésére tavaly klímaberendezésre gyűjtöttek.

Magánszemélyek, az önkormányzat és több civil szervezet is támogatott bennünket, így szereltethettünk be a lakótelepi óvodába, illetve bölcsődébe egy-egy klímaberendezést

– mondta Győri-Papp Judit. Céljuk, hogy idén a Deák Ferenc úti óvoda épületében is beüzemelhessenek egyet, ehhez a megyei közgyűlés százezer forinttal járult hozzá. Szeretnének a környezetvédelemnek és az egészséges életmódnak is nagyobb figyelmet szentelni, ezért a programokat ennek megfelelően tematizálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában