Csalódás

2022.06.08. 06:50

Alighogy felújították a tiszaföldvári református templomot, máris javításra szorul

Elkészült a tiszaföldvári református templom külső felújítása, de az istentiszteletekre még várni kell. A korábbi kivitelező hanyagsága miatt elhúzódó munkálatok során ugyanis a belső tér beázott, a bútorok renoválásra szorulnak.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

Keserédes az öröm, mely a polgármesteri hivatal mellett álló református templom felújításának befejezését övezi a városban. A pályázatban szereplő munkálatok elkészültek, a beázás miatti problémák megoldására várni kell. Három különböző pályázati forrásból összesen kétszázkétmillió forintot költöttek az épületre. 

– A tervekben a komplett külső felújítás, tetőcsere, villámhárító-telepítés és járdaépítés mellett a toronysisak részleges cseréjére, valamint bádogozásra is sor került. Belül az álmennyezetet építették át, javították és kifestették a templomot – részletezte a munkálatokat Muzsik Tamás lelkész. 

A teljes bútorzat renoválására lesz szükség, ezt a pályázat nem finanszírozta, így további források bevonásáig nem használható az épület.

 Mivel országosan kiemelt műemlékről van szó, rendkívüli támogatást igényelnénk, hogy az állapotmegóvást be tudjuk fejezni. Ha erre nem lesz mód, akkor pályázatra várunk, ami leghamarabb év vége, vagy jövő év eleje lehet

 – utalt a következő feladatra. 

A tervek szerint már el kellett volna készülnie a felújítási munkálatoknak, melynek lépéseiről lapunk hasábjain folyamatosan beszámoltunk. Írtunk a toronyban talált időkapszuláról is. 

– Egyáltalán nem számoltunk belső munkálatokkal, sajnos ez a korábbi kivitelező hanyagságának eredménye, a céget viszont megszüntették, így nincs kinél reklamálni. Viszont legalább már nem ázik tovább a templom. Nagyon rossz állapotban volt, harminc-negyven éve nem végeztek komolyabb munkát az épületen. Az, hogy ilyen szerencsétlenül alakult, igen kellemetlen, hiszen a belső tér és a bútorok normál üzemből adódó kopása elodázta volna a most esedékessé váló renoválást – fejtette ki. 

A becslések szerint több tízmillió forintra lenne szükség. Nem a pályázat része, de önerőből az udvar csinosításának is nekifogtak. A kerítés több helyen megdőlt, így az is azonnali beavatkozást igényel. 

– Folyamatos a tereprendezés, parkosításra készítjük elő a területet. Egy szakemberrel felvettük a kapcsolatot, hogy milyen költségekből, milyen növénykultúrát lehetne telepíteni. Persze minden az összegtől függ. Idén ősszel vagy jövő tavasszal kezdhetünk bele, de addig is legalább rendezett a kép 

– emelte ki Muzsik Tamás. 

Fotó: Nagy Balázs

A kerítés egyelőre megmaradt, ám a kivitelezés során több helyen megsérült. Mivel az udvarba egy utca is benyúlik, élő sövény telepítésében gondolkodnak.

Bizonytalan ideig Ószőlőn tartják az istentiszteletet 

Nemrégiben a gyülekezet másik temploma, az ószőlői cserepeslemez-fedést kapott, szabvány villámhárító rendszert telepítettek, valamint a külső homlokzatát részlegesen felújították. 
Az ottani tereprendezés is az anyagi lehetőségeink függvénye

 – szögezte le Muzsik Tamás lelkész. 

Télen az Iskola úti volt múzeumépület kilencven fős gyülekezeti termében, pünkösdtől az ószőlői templomban tartják az istentiszteleteket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában