Képviselő-testület

2022.06.17. 11:25

Éles vitát követően fogadták el Jászberény zárszámadását

Negyedik nekifutásra sikerült csak dűlőre jutniuk a képviselőknek.

Illés Anita

Az egyik globális gyorséttermi lánc beruházási szándékát is megvitatták az ülésen

Fotó: Pesti József

Indulatos szócsatákat vívtak a képviselők a jászberényi testület szerdai ülésén, ahol immár negyedszer futottak neki a város előző évi zárszmadásának.

Elhúzódó vitát követően a döntéshozók többsége végül jóváhagyta az önkormányzat tavalyi pénzügyi elszámolásáról szóló rendeletet. Ugyancsak hosszasan tárgyaltak az egyik globális gyorséttermi lánc beruházási szándékáról. Négy sürgősségi indítvány napirendre tűzésével kezdődött a soros, nyílt ülés a városházán, majd jóváhagyták, hogy a zárszámadásról szóló előterjesztést ne az ülés elején, hanem a végén tárgyalják. A sürgősségi előterjesztések sorában vitatták meg az egyik globális gyorséttermi lánc beruházási szándékát, amely a Nagykátai úton kíván éttermet létesíteni.

 A polgármester közösségi oldalán azt írta, hogy két éve tárgyal az étteremlánc üzemeltetőjével. Ha ez így van, akkor miért az ülés előtt egy nappal kaptak anyagot a tervezett beruházásról? Egyeztetett-e a helyi vendéglátósokkal?

– kérdezte Tamás Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője.

Nem kell mindenben a rosszindulatot látni. Van egy olyan lehetőség, amit vétek lenne kihagyni

– reagált Budai Lóránt.

A polgármester vázolta az étterem üzemeltetőjével történt egyeztetéseket. – Az volt a kérésük, hogy ez ne legyen publikus. Nem volt egyszerű a folyamat, amely most ért el odáig, hogy a testület érdemben tárgyaljon a cég beruházási szándékáról. Elvi döntést kell hozni, hogy legyen vagy sem gyorsétterem Jászberényben – tette hozzá.

A képviselők a tanácskozáson hosszasan elemezték, hogy a gyorséttermi lánc letelepedése várhatóan milyen hatással lesz a város életére, többek között a helyi vendéglátásra, turizmusra és közlekedésre. Végül jóváhagyták a cég szándékát, és felkérik a beruházót a tervezett fejlesztéssel kapcsolatban telepítési tanulmányterv és beépítési terv elkészítésére.

 

Az ülés további témái között szerepelt egyebek mellett a külföldi munkavállalók körül kialakult helyzet kezelése. Döntöttek a közbeszerzési és beszerzési szabályzat, valamint a szervezeti és működési szabályzat módosításáról, alapítványok támogatásáról is.

Immár negyedszer futottak neki az előző évi zárszámadásnak, ami éles vitákat eredményezett, és a törvényi határidő lejárta előtt nem sikerült elfogadni.

Elsőként dr. Gedei József DK-s képviselő kérdésére az eseményen jelenlévő Pócs János térségi országgyűlési képviselő osztotta meg véleményét az előterjesztéssel kapcsolatban.

– Jászberény nincs könnyű helyzetben, hiszen az elmúlt időszakban komoly eljáráson, ellenőrzési sorozaton van túl, amikor a Malom-projekt kapcsán az irányító hatóság megállapította, hogy a jászberényi önkormányzat szabálytalanul járt el, ezért nyolcszázmilliós visszafizetési kötelezettség terheli. Ezenkívül van egy háromszázmilliós vitatott utalás, amit a hatóságok vizsgálnak. Amennyiben a testület úgy dönt, hogy elfogadja a zárszámadást, akkor ezzel a felelősséggel is osztozik. Tehát innentől kezdve az a döntés, amit a polgármester egy személyben a rendkívüli jogrend alatt meghozott, az a felelősség minden képviselőt terhel, aki megszavazza – mondta a honatya.

A városvezetés pénzügyi politikájáról, a zárszámadás el nem fogadásának következményeiről élénk polémia, helyenként indulatos, személyeskedő szócsata alakult ki.

Végig ment a politikai adok-kapok a testületi ülésen

Felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a háromszázmillió forintot Budai Lóránt és Balogh Béla ellopták a jászberényiek zsebéből

– fogalmazott Pócs János.

– Ellopták, és szabálytalanul, törvénytelenül odaadták a Malom-projekt kivitelezőjének – tette hozzá.

Balogh Béla szerint az országgyűlési képviselő állításai hamisak, félrevezetőek, ezért visszautasította azokat.

Nem kívánunk felülni a provokációnak. A zárszámadás el nem fogadásával az a cél, hogy a polgármester mondjon le, de nem mondok le

– fűzte tovább Budai Lóránt, és javasolta a kormánypárti képviselőknek, oszlassák fel a testületet, ha ebben látják a megoldást.

Hosszas politikai adok-kapok után a zárszámadást nyolc igen, öt tartózkodás és két nem szavazattal a testület elfogadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában