Jászkunság

2022.06.02. 13:55

Gazdik figyelem! Ezekre fontos odafigyelni, ha vonattal mennének nyaralni

Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és tudnivalókat, melyekkel minden gazdának érdemes tisztában lennie a problémamentes út érdekében.

Szoljon.hu

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

Beköszöntött a nyár, mely egyet jelent a családok nyaralásával is. Manapság egyre többen vinnék magukkal házi kedvencüket, amennyiben pedig nem autóval utazik a család a kiválasztott úticélra, felmerül a kérdés, hogyan lehet szabályosan utazni például vonaton kutyánkkal, macskánkkal, esetleg más kistestű állatunkkal.

Cikkünkben a MÁV Zrt. tájékoztatása alapján összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és tudnivalókat, melyekkel minden gazdának érdemes tisztában lennie a problémamentes út érdekében.

Szállíthatok kutyát a vonaton?

  • Az utas zárt szállítóeszközben vihet be élő állatot a vasúti kocsiba, mely lehet kosár, ketrec, láda stb. Biztosítja, hogy az állat abból az utazás ideje alatt nem szabadul ki, ezzel megóvva az utasok ruházatának és kézipoggyászának, valamint a vonat berendezéseinek épségét, tisztaságát. Ez alól kivételt képeznek a kutyák, őket ugyanis szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve is lehet szállítani. Beteg, netán fertőző kutya azonban értelemszerűen nem szállítható.

Kell fizetnem a kutya szállításáért?

  • A kutyák szállítása esetén élőállat-viteldíj váltása szükséges, melynek költségeit a díjszabás tartalmazza. Ez alól kivételt képeznek a zárt szállítóeszköz nélkül szállított kutyák, illetve a vakvezető vagy szolgálatban levő rendőrkutyák. Ha az ebnek az utas nem vett jegyet a pénztárban, akkor a kalauz pótdíj fizetésére kötelezheti.

Bármely kocsiba bevihetem a kutyámat?

  • A 2. osztályú kocsi fülkéjébe csak 20 kilogrammnál könnyebb kutyát, legfeljebb két utas vihet be, ők is csak az ott ülő összes utas beleegyezésével. Amely kutya ezt a súlyhatárt meghaladja, az csak a kocsi peronján szállítható. Az állatokat még szállítóeszközben sem lehet az ülésen elhelyezni. Rendőrségi és kísérő kutyák kivételével élő állat nem vihető be 1. osztályú kocsiba, illetve étkezőkocsiba.

Mit szükséges magammal vinni a kutyával történő utazáshoz?

  • A kutya gazdájának kötelessége magánál tartania az állat egy évnél nem régebbi veszettség elleni oltási bizonyítványát. Amennyiben a kutya három hónapnál fiatalabb, és azt a gazdája igazolni is tudja, úgy ennek felmutatása nem szükséges. Abban az esetben, ha a gazda nem tud eleget tenni ennek, úgy kizárják őket az utazásból.

InterCity-n is szállíthatok kutyát?

  • Ami a pót- és helyjegyköteles (InterCity, Railjet, EuroCity, EuroNight) helyjegyköteles (expressz) vonat másodosztályú kocsijait illeti, ott a kutyák, macskák és egyéb kistestűek csak zárt hordozóeszközben való szállítása engedélyezett. Az élőállat viteldíj megváltása a kutya szállítás esetén ebben az esetben is szükséges. Egyéb kistestű állat viteldíj megfizetése nélkül szállítható. Egy utas egy (élő állatot tartalmazó) tárolóeszközt vihet magával.

Hogyan vihetem fel a kutyát a vonatra?

  • A pót- és helyjegyköteles, és a helyjegyköteles vonatra az utas a kutyáját szájkosárral és pórázon vezetve felviheti a jármű utasterén kívüli (peron, többcélú tér) részbe. Ezt követően azonban haladéktalanul az arra alkalmas – a kézipoggyász mérethatárt (30x50x80 centiméter) meg nem haladó méretű – szállítóeszközben kell elhelyeznie. Ha ez megtörtént, csak akkor viheti be a 2. osztályú kocsi utasterébe. Az utas az utastéren kívüli részben sem szállíthatja szállítóeszköz nélkül a kutyát. A szállítóeszközt az utasnak végig magánál kell tartania. Az állatot a szállítóeszközből az utazás során nem engedheti ki. Az állatokat még szállítóeszközben sem lehet az ülésen elhelyezni.

Fontos a határozott fellépés

Feljebb szó esett a házi kedvencek szállításának részletes szabályairól, ezen kívül van azonban még néhány megfontolandó tanács, mellyel könnyebbé tehetjük saját, illetve kutyánk utazását is.

A kutyatartással foglalkozó szakportálok szerint fontos, ha már kölyökkorban is megpróbáljuk megismertetni kutyánkat a vonattal. A tülekedés és a hangosbemondó még a legnyugodtabb ebeket is nyugtalanná teheti, így fontos a rutin megszerzése. Ezen kívül, mint minden helyzetben, itt is fontos a gazda határozott, nyugalmat sugározó fellépése, így a kutya tudja majd, nem fenyegeti semmiféle veszély a vonaton vagy a pályaudvaron. Amennyiben mégis idegesnek látná kedvencét, ne feledje, a simogatás, túlzott nyugtatás itt is ellentétes hatást vált ki, ezzel ugyanis csak megerősítjük őt abban, hogy okkal fél.

Szintén a nyugodtabb utazást segítheti, ha az indulást megelőzően fél napban a kutyának már nem adunk enni, mivel így nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy nagy dolgát a vonaton kelljen elvégeznie. Lényeges információ még, hogy az utazás megkezdése előtt vigye ki többször pisilni, hogy hólyagja a lehető legüresebb legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában