Kvíz

2022.06.18. 18:00

Ön mennyit tud a világot megrengető magyar találmányokról?

Hogy milyen lenne ma a világ a villanymotor, a golyóstoll, a dinamó, a biztonsági gyufa, a számítógép vagy a C-vitamin nélkül, azt nem tudhatjuk, de az biztos, hogy ezek mindennapi életünk olyan korszakalkotó elemei, melyek magyar feltalálók nevéhez fűződnek. Heti kvízünkben arra vagyunk kíváncsiak, ön mennyit tud híres feltalálóink még híresebb találmányairól?

Szoljon.hu

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

1.
A Rubik-kockát, akkori nevén bűvös kockát, 1974 tavaszán találta fel Rubik Ernő. A kockához kapcsolódóan mit neveznek Isten számának?
2.
Ha egy mágneses térben elhelyezett tekercsbe elektromos áramot vezetnek, a benne kialakuló mágneses mezők kölcsönhatásba lépnek és elfordítják a tekercset. Ez a villanymotor működési elve. Ki volt a feltaláló és mikor történt mindez?
3.
Irinyi János, a zajtalan és robbanásmentes gyufa feltalálója jelentős politikai szerepet játszott az 1848–49-es szabadságharcban. Vajon mivel foglalatoskodott?
4.
Kempelen Farkas legendás sakkozógépe, a Török, a 18. század nagy szenzációja volt. Kik voltak a gép leghíresebb ellenfelei?
5.
Tízéves kora előtt csodagyereknek számított, a nevéhez fűződik a játékelmélet megteremtése, és útjára indította a 20. század második felének informatikai forradalmát. Ki volt ő?
6.
Egy László keresztnevű magyar újságíró 1943-ban szabadalmat kapott egy új találmányra, ez volt a golyóstoll. Hogyan nevezték régies nevén ezt a forradalmi íróeszközt?
7.
Első magyar Nobel-díjasunk, Szent-Györgyi Albert fedezte fel és izolálta a C-vitamint az 1930-as évek elején. Melyik betegséget akarta vele megelőzni?
8.
Jedlik István magyar természettudós 1817-ben belépett a Szent Benedek-rendbe és felvette az Ányos nevet. Az első villanymotor megalkotása mellett mi fűződik még a nevéhez?
9.
Habár létezése fizikai képtelenségnek tűnik, két magyar feltaláló 2007-ben mégis megalkotta azt a testet, amelynek egyetlen stabil helyzete van, vagyis akárhogy is tesszük le, mindig megtalálja egyetlen egyensúlyi helyzetét. Mi a tárgy neve?
10.
Az elmúlt években több, jelentős találmány is született. Melyek köthetők magyar feltalálókhoz?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában