Fejlesztés

2022.06.29. 13:56

Tiszakürt turisztikai vonzerejét is növelheti az új vizes élőhely

Új állatfajok is birtokba vehetik azt a különleges, vizes élőhelyet, amelyet a tiszakürti Kis-Tiszán alakítottak ki. A helyiek azt remélik, a fejlesztés a térség turisztikai vonzerejét is növeli majd.

P. Pusztai Nóra

Herczeg Zsolt, a térség országgyűlési képviselője a természeti értékek védelmének fontosságáról szólt

Fotó: P. Pusztai Nóra

Vizes élőhely kialakítását célozták a tiszakürti Kis-Tiszán. Az arborétumban tartott projektzáró rendezvényen dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára kiemelte, a Kárpát-medencének egyedülálló a természeti öröksége, ezáltal a nemzeti vagyon, aminek megőrzésén dolgozik az állam. Elengedhetetlenek a különböző beruházások is, melyek közül az egyik legfontosabb a Tiszakürt térségében is megvalósuló vizes élőhelyrekonstrukció.

A politikus szót ejtett az infrastrukturalis és műszaki fejlesztesekről, valamint a szemléletformálásról is.

Az ökológiai vízigény biztosítása kiemelt fontosságú, a Kis-Tiszának köszönhetően négy hektárnyi területet alakítottak ki

– mutatott rá.

Elmondása szerint a következő időszakban is hasonló nagyságrendű forrás áll majd rendelkezésre, hogy folytatódhassanak az operatív programok.

Fontos, hogy a természeti értékek védelmét kiemelten kezeljük, e tekinteben nagy az utódaink iránti felelősség

– hangsúlyozta a helyszínen tartott projektzáró rendezvényen Herczeg Zsolt a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: a költségvetés tervezése közben ügyelnek arra, hogy a nemzeti parkok igazgatóságanak működési feltételei biztosítottak legyenek.

A hullámtéren belüli vízmegtartás Tiszakürt turisztikai fejlesztését is lehetővé teszi. Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője a részletekről is beszélt.

Olyan fajok jelenhetnek meg, amiknek nem volt megfelelő élőhelyük. Például a nagy vizlepke, a kétéltűek, a madarak és természetesen a Tisza egyes halfajai

– magyarázta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában