Jászapáti

2022.07.17. 06:44

Dr. Ádám Balázs jelenleg az Egyesült Arab Emirátusokban oktat

Egykori osztálytársak, tanárok, barátok is találkozhattak a jászapáti Városi Könyvtárban Dr. Ádám Balázs kutatóorvossal, aki a jászsági kisvárosból indulva futott be sikeres életpályát a tudomány világában. Jelenleg az Egyesült Arab Emirátusokban egyetemi oktatóként dolgozik és kutatásokat végez főként a megelőző orvostan, munka- és környezet egészségtan területén.

Illés Anita

Képszöveg: Dr. Ádám Balázs kutatóorvos volt az Életutak beszélgetéssorozat vendége a Jászapáti Városi Könyvtárban

Fotó: Pesti József

A könyvtár Életutak című sorozatának vendége a minap Dr. Ádám Balázs kutatóorvos volt, akivel kolléganőnk beszélgetett a szülőföldhöz fűződő emlékekről, szakmai pályafutásának mérföldköveiről és a hétköznapokról.

– Úgy gondolom, hogy a gyermekkor mindenki számára meghatározó élmény. A mai napig pozitív emlékeket őrzök azokból az időkből. Anyai ágon a családunk jászladányi származású, két évet éltünk is a településen, majd Jászapátira költöztünk. Itt jártam általános iskolába és gimnáziumba – emlékezett vissza a kutató. Kisvárosból indult, de mint mondta, soha nem érezte ennek hátrányát, hiszen Jászapáti is tudott olyan hátteret, alapot adni, amellyel sikereket ért el egy nem mindennapi életpályán.

– Mindig is a természettudományok érdekeltek. Volt olyan időszak, amikor biológusnak készültem, de geológus, geofizikus is akartam lenni. Érettségi után végül a Debreceni Orvostudományi Egyetemen folytattam tanulmányaimat. Tulajdonképpen már az egyetem elején tudtam, hogy nem a szokványos irányba szeretnék fejlődni, ezért nem készültem gyakorló orvosnak.

A mindennapi rutin helyett a változatosság közelebb állt hozzám, így a kutatás felé fordultam

– beszélt tanulmányairól.  

A Biokémiai Tanszéken bekapcsolódott a tudományos diákköri munkába, de a biokémiai kutatásokat túlságosan elméletinek találta. Több gyakorlatot szeretett volna, így jutott el végül a megelőző orvostan és népegészségtanhoz, ami fő szakterülete lett. Felidézte, hogy az egyetemen ötödév után halasztott egy évet és Angliába ment angol nyelvet tanulni, ami elengedhetetlen a tudományos életben.

1998-ban végzett általános orvosként, majd a Debreceni Egyetem Megelőző Orvostani Intézetében kezdett el dolgozni. Ezzel párhuzamosan végezte a mesterképzést, és elkezdte a PhD-képzést is.

Időközben családot alapított, 1998-ban megszületett első gyermeke, Balázs. Ösztöndíjasként felvették a Birminghami Egyetemre, ahová 1999-ben feleségével és gyermekével ment ki. Az Egyesült Királyságban egy évig munkaegészségtant tanult, majd már itthon a Debreceni Egyetemen környezet-egészségügyi szakember végzettséget szerzett. Az évek során családjuk is bővült, 2000-ben megszületett Benedek, majd 2012-ben Zsófia.  

Ahogy haladt előre a tudományos ranglétrán, egyre gyakrabban hívták meg előadónak nemzetközi konferenciákra és kapcsolódott be nemzetközi kutatási projektekbe.

2012-ben vállalt először külföldön munkát a dániai Esbjergben, ahol a Dán Tengerészeti Munkaegészségügyi Központban kezdett dolgozni.  

– Eleinte nem találtam a helyem Dániában, ezért máshol is kerestem a lehetőséget. Egy korábbi szakmai kapcsolatnak köszönhetően az Egyesült Arab Emirátusokból olyan ajánlatot kaptam, amit nem tudtam visszautasítani. Először 2014 és 2015 között dolgoztam az Egyesült Emirátusok Egyetemen Al-Ain-ban, majd 2020-ban visszatértem és jelenleg is ott oktatok, kutatok.

Az Emirátusok mellett Ománban és Katarban is végeztem kutatói, szakértői munkát, ami hozzájárult egy modern munkaegészségügyi és foglalkozásorvostani intézményrendszer kialakításához

– mesélt szakmai pályafutásáról. Munkája során vizsgálta egyebek mellett, hogy az általános és munkakörnyezeti kóroki tényezők hogyan károsítják az ember egészséget, elsősorban a genetikai állományt. Egy munkacsoport oszlopos tagjaként részt vett számos egészséghatás vizsgálat végzésében, többek között a nemdohányzók védelméről szolgáló törvény előkészítésének részeként. Tudását, tapasztalatát szívesen adja át a jövő generációjának, jelenleg Al-Ain-ban munka-, környezet-, és népegészségtant oktat. 

Az arab világban is otthon érzi magát

Arra a kérdésre, hogy mi szükséges a tudományos életben való előrehaladáshoz, Dr. Ádám Balázs azt felelte: a jó alapok és rendszerszemlélet mellett természetesen elengedhetetlen az elhivatottság és a kitartás, mert kezdetben az eredmények lassan jönnek. Beszélt a külföldi létről is. Magyország után három helyen, az Egyesült Királyságban, Dániában és az Egyesült Arab Emirátusokban érzi leginkább otthon magát. Tapasztalata szerint legalább egy év ott tartózkodás kell ahhoz, hogy az ember megismerjen egy másik országot és oda visszatérve ne érezze magát idegennek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában