Kutatás

2022.07.19. 13:55

Már rögzítik a GPS-koordinátákat, sorra mérik be a romos stégeket Cibakházánál

A feladatokat Füstös Gábor, az önkormányzat munkatársa koordinálja. 

Sipos Vivien

Márkus Lili egy stéget meg is mutatott nekünk Fotó: Varga Mátyás

Földrajzi terepkutatásokat végez egy ifjú geológus tanuló a tiszazugi településen. Márkus Lili, a Szegedi Tudományegyetem Természettudomány és Informatika Kar földtudomány szakos hallgatója négy hetes nyári gyakorlatát tölti Cibakházán. A tiszaföldvári származású lány a helyi stégek földrajzi helyzetét méri fel, valamint ellenőrzi a vásártér domborzatát. A feladatokat Füstös Gábor, az önkormányzat munkatársa koordinálja. 

– GPS koordináta mérőeszközt, mérőszalagot, és telefont használok – említette Márkus Lili. Hozzátette: fontos a pontosság, mert a koordináták alapján tudja felkeresni a vízi- és a partiállásokat. A felülvizsgálatra azért van szükség, mivel az önkormányzat a rossz állapotban lévő romstégek eltakarítását, illetve rendbetételét tervezi.

A horgászoknak kialakított helyeknél, a vízzel párhuzamosan, a két nádas közötti részeket tanulmányozza, ott három méteres határt húz meg, és ahol a terület nagysága nem éri el ezt a minimumot, azt dokumentálja, így később kitisztítják azt, hogy a szabályoknak megfeleljen. 

Ahogy az eredményekből kiderült, sok felújítandó stég van az eddig felderített szakaszokon, viszont a horgászhelyek viszonylag jó állapotban vannak. 

– A terepen töltött napok igen fárasztóak, akkor általában hat órát dolgozom kint a holtágnál, a többi időt a dokumentálásra fordítom, hogy az eredményeket alapul véve tovább dolgozhassanak az adatokkal az illetékesek – mondta Márkus Lili. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában