Nem engedelmeskedtek

2022.08.09. 14:01

Birkák és kecskék garázdálkodtak Püspökiben, hosszas üldözés után fogták be őket

Kecskékkel és birkákkal szerette volna lelegeltetni az elhanyagolt portákon burjánzó gazt Tiszapüspöki önkormányzata, az állatok azonban inkább a szomszédos, rendezett portákon található gyümölcsösöket választották. Az elkövetők végül rács mögé kerültek: hosszas kergetőzés után fogták be a jószágokat.

Molnár-Révész Erika

Bander József polgármester bízott az állatok munkakedvében

Forrás: Beküldött fotó

– Egyre nagyobb problémát jelent településünkön az elhagyott ingatlanok rendbetétele. Egyrészt nincs rá kapacitásunk, de ha van is, akkor sem tudunk minden ingatlanba bejutni. Ezért döntöttünk úgy, hogy összekötjük a kellemeset a hasznossal, az állataink élelmezését a porták rendezésével – mondta az előzményekről Bander József polgármester.

Nemet mondtak a gazra, és elkezdték rágni a szőlőt

A gondolatot tett követte, az öt kecskét és a tíz birkát kiszállították a gazdátlan telkekre, hogy megtisztítsák a gaztól a rendezetlen portákat. 

– Rutintalanok voltunk, hiszen az állatok nem a gazosban akartak legelészni, hanem átszöktek a szomszédos, rendezett telkekre, ahol elkezdték rágni a szőlőt, és a gyümölcsösökben is kárt tettek. Ezért – miután összeszedtük – visszaszállítottuk az állományt a telephelyre – mesélte hírportálunknak a településvezető.

A félresikerült művelet után visszaszállították az állatokat a telepre
Forrás: Beküldött fotó

Rengeteg az elhagyott, rossz állapotú porta a faluban

Tiszapüspökiben egyébként ötven és száz közé tehető azoknak az ingatlanoknak a száma, melyek elhagyottan állnak, vagy gondozatlanok. Ez a településen álló nyolcszázötven ingatlanhoz képest elég soknak számít. Jelenleg diákmunkások mérik fel az utcákban az elhagyott porták környezetét, és az ingatlanok sajátosságait. Ezzel az önkormányzatnak az a célja, hogy kiderüljön, a korábbiakhoz képest mennyivel változott ezek száma, állapota. 

– Ha lenne rá forrás, felvásárolnánk ezeket az ingatlanokat. A település hangulatán és vonzerején javítana, ha az utak, közművek állapota rendben lenne, illetve az ilyen elhagyott ingatlanok nem rontanák az utcaképet. Mert ha egy fiatal pár meg szeretne venni egy házat, hamar eláll a szándékától, ha a szomszédban gondozatlan a porta – fejtette ki korábban a polgármester.

Felügyelet mellett, békésen legelésznek a „tettesek”

Így jelenleg marad a sok pluszmunka és pénz, amivel ezek az üresen álló, gondozatlan ingatlanok járnak, illetve az állatetetéshez hasonló ötletelés. A tettesek egyébként jelenleg külterületen, állandó felügyelet mellett, békésen legelnek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában