Jászkunság

2022.08.01. 12:11

Csábító, de veszélyes a szökőkúti fürdőzés

A hőségben sokan választják a hűsölés formájául a szökőkutakban fürdést. Megyénkben is számos településen üzemel csobogó. Ennek ellenére nem bölcs dolog ezek vizét magunkra fröcskölni, ha felfrissülésre vágyunk.

P. Pusztai Nóra

A keringetett víz könnyen szennyeződhet emberi megbetegedést okozó baktériumokkal, gombafajtákkal Illusztrációfotó: Mediaworks

A keringetett víz könnyen szennyeződhet környezeti elemekkel, például porral, talajszemcsékkel vagy állati ürülékkel, melyek emberi megbetegedést okozó baktériumok, gombafajták számára ideális. 

A veszélyekre a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal is felhívja a figyelmet. 

Megkeresésünkre azt közölték: a közterületen működtetett szökőkutak vizében tilos fürödni! Mivel a szökőkút vize nem minősül arra alkalmasnak, a mikrobiológiai és kémiai összetétel szempontjából sem üzemeltetői, sem hatósági kontroll alatt nem áll. Az ilyen vízzel való érintkezés, vagy annak lenyelése jelentős egészségi kockázatot jelenhet.

Hozzátették: a bőrön elsősorban gennykeltő baktériumok által okozott megbetegedés – például furunkulus vagy ótvar – alakulhat ki, utóbbinak akár halálos kimenetelű véráram-fertőzés is lehet a szövődménye. A szennyezett víz tápcsatornába jutása különböző gyomor- és bélrendszeri megbetegedést válthat ki. 

Nem lehet elkerülni azt sem, hogy a víz állati ürülékkel vagy egyéb más anyaggal szennyeződjön. 

– A szökőkutak vize sokszor pang, különösen nagy melegben algásodhat is. Ez a pangó, 20 Celsius-foknál melegebb víz kiváló létfeltételt jelent a Legionella baktériumnak. Ez a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek belélegzésével a tüdő léghólyagocskáiba jut, és az arra fogékonyakban – elsősorban a gyermekek és az idősek esetében – úgynevezett legionárius betegséget, azaz súlyos, akár halálos kimenetelű atípusos tüdőgyulladást is okozhat – vázolták a lehetséges következményeket. 

A szökőkutak vizét fertőtlenítés céljából vegyszerekkel is kezelhetik, melyekkel érintkezve szem-, bőr- és nyálkahártya-irritáció léphet fel az arra érzékenyeknél. A szakemberek tehát azt javasolják, hogy fürdőzés esetén inkább keressenek fel strandokat a vízre vágyók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában