Közmeghallgatás

2022.08.30. 06:55

Elviselhetetlennek érzik a lakók a 442-es út zaját Rákóczifalván

A közlekedés helyzete, a települést átszelő út felújításának kérdése foglalkoztatja leginkább a rákóczifalviakat – derült ki a legutóbbi közmeghallgatáson.

Kovács Berta

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

A Varsány Közösségi Házban péntek este megtartott összejövetelen az érdeklődőket a közbiztonság és a közlekedésbiztonság helyzetéről, az elmúlt időszak fejlesztéseiről kaptak tájékoztatást, valamint feltehették kérdéseiket a városvezetésnek, illetve a rendőrség és a Magyar Közút képviselőinek. 

Dr. Túróczi Imre polgármester beszámolt az elmúlt egy év történésiről, a folyamatban lévő ügyekről. Említette múlt évben befejeződött beruházásokat, majd az idei évben évben indult projekteket vázolta. Szólt többek között az idősek bennlakásos otthonának energetikai beruházásairól, a Toldi úti óvoda fűtési rendszerének és parkettájának korszerűsítéséről, a térfigyelő rendszer fejlesztéséről, valamint a városi sportcsarnok teljes körű felújításáról.

Beszélt a hivatal működéséről is, többek között említve, hogy ténylegesen tizenhat fős szaklétszámmal dolgoznak, minden területen a megfelelő képzettséggel rendelkező munkatárs látja el a feladatokat. Vázolta a következő év terveit is: kiemelt pályázati céljuk a csapadékvíz kezelése, a szociális intézmények megújítása, az új könyvtárépület megépítése, energetikai fejlesztések, kerékpárút kiépítése.

A polgármester az ez energiaárak emelkedésének problémáját is szóba hozta.

A lakosság részéről panaszok is felvetődtek. A 442-es út átszeli a települést, a gépjárműforgalom pedig nagyon megnövekedett az utóbbi időben, beleértve a tehergépjárművek áthaladását is. 

A forgalommal járó folyamatos zajhatás és rezgés jó ideje megkeseríti az út mentén élők mindennapjait, amit már szinte elviselhetetlennek élnek meg. Éjszaka is jelentős a járműforgalom, hajnalonta akár óránként öt-hat kamion is elrobog, az útpadka pedig már hullámos, így a nagy méretű gépek jelentős csörömpölést, robajt keltenek, lehetetlenné téve a lakosok éjjeli pihenését. Nem csoda, hogy az érintettek az út felújítását sürgetik, valamint az elkerülő szakasz mielőbbi megépítését.

Az indulatoktól sem mentes panaszok mind az önkormányzat, mind a Közút képviselőinek részéről megértésre találtak. Ám az is elhangzott, elkészültek ugyan a fejlesztési tervek, és el is fogadták azokat, a munkálatokat azonban egyelőre „befagyasztották”.

Remek mutatókkal büszkélkedhetnek

Mint a közbiztonsággal kapcsolatosan elhangzott, Rákóczifalván tavaly összesen tizenkét bűncselekményt regisztráltak, eggyel kevesebbet, mint előző évben – ez az elmúlt tizenkét esztendő legalacsonyabb értéke. A közterületeken elkövetett bűncselekmények száma csökkent, míg 2020-ban hét, múlt évben csak négy ilyen esetet regisztráltak. Tavaly egyetlen testi sértést sem dokumentáltak, garázdaság is csak egy esetben történt. Ami pozitívum: emberölés, önbíráskodás, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények, rablás, gépkocsilopás- és feltörés, valamint kifosztás és zsarolás tavaly egyetlen esetben sem történt a településen, lakásbetörést sem regisztráltak. A település bűnügyi fertőzöttsége jóval az országos átlag alatt volt.

Az elmúlt évben halálos közlekedési baleset nem történt, ám nyolc személyi sérüléses (négy könnyű, négy súlyos) közúti közlekedési balesetet már nem lehetett elkerülni – ez duplája az előző évinek. A balesetek fő oka az elsőbbség meg nem adása, a kanyarodási szabályok figyelmen kívül hagyása, a gyorshajtás, a rosszul megválasztott követési távolság, a gondatlan vezetés és az úttesten való szabálytalan átkelés volt – hangzott el a minapi közmeghallgatáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában