Tábor / Galériával

2022.08.26. 17:27

Robotot építettek a kölyökmérnökök egy szolnoki iskolában

A lézervágó és a 3D nyomtató használatát is ügyesen elsajátították a diákok.

Köllő Judit

Fotó: Nagy Balázs

A nyár utolsó napjait is tartalmasan tölthették azok az általános iskolások, akik részt vettek az e heti Kölyökmérnök táborban. Pénteken a Szolnoki Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyében például totyogó robotot készíthettek.

A pályaorientációs céllal életre hívott táborba összesen huszonnégyen jelentkeztek, főként hatodik-hetedik osztályosok. A fiatalok megismerkedhettek a 3D-s nyomtatással, a lézervágással, valamint a programozás alapjaival. Zárásképp tegnap egy totyogó robotot készítettek el, ami maga előtt tolja az akkumulátorát – számolt be hírportálunknak Hajnal-Papp Zoltán műhelyvezető.

– Azért szervezzük ezt a tábort, hogy a műszaki technológiákat minél közelebb vigyük a gyerekekhez – magyarázta Hajnal-Papp Zoltán. – Mindezt alapvetően játékos formában tesszük, és a diákok már az első nap után készségszinten használták az eszközöket. 

A nyitónapon például a 3D-s nyomtatás rejtelmeibe vezettük őket, amikor az Eötvös téri víztornyot modellezték.

– Később lézervágóval dolgozhattak, megágyazva a pénteki napnak, amikor többször is alkalmazni kellett ezt az eszközt a robot készítése során. A harmadik napon programoztak, elsőként mikrobittel, ami egy igen egyszerű programozható számítógép, a negyedik és az ötödik napon pedig a robot előkészületeit vizsgáltuk, melynek összerakására körülbelül három órára volt szükségünk.

A tábort célja rávezetni a fiatalokat arra, hogy a digitális tér több lehetőséget rejt magában a közösségi oldalak böngészésénél.

– Alapvetően a gyerekek úgy gondolom, hogy kapcsolatteremtési céllal választják ezeket a táborokat, azonban rengeteg olyan diákunk van, akik később a szakképzésben szeretnének elhelyezkedni – mondta a szakértő.

Alapvetően úgy érkeznek, hogy számítógépen fognak dolgozni, viszont rövid időn belül megtanulják, hogy mindez nem csak játékra való, hanem tervezésre is.

– Kézi szerszámokkal dolgoznak, azonban törekszünk arra, hogy megismertessük velük a különböző szerszámgépeket is. Például önállóan csiszolták le az adott tárgy felületét, melyet kifejezetten felügyelet mellett engedélyeztünk. A lézervágó és a 3D nyomtató használatát is ügyesen elsajátították ezalatt a pár nap alatt. Olyan is előfordult, hogy különböző apró figurákat is kinyomtattak maguknak, így a későbbiekben igen könnyen hasznosíthatják ezt a tudást.

Akadtak olyanok is, akik első alkalommal jártak a táborban, így meséltek nekünk az új élményekről.

– Még sosem voltam a táborban, de nagyon jól érzem itt magam, hiszen sok újat tanultam ezalatt a pár nap alatt – mesélte hírportálunknak a hatodikos Mészáros Attila. – Szeretem a led lámpákat és a fényekkel való játékot, amit itt többször is alkalmazhattam.

A huszonnégy diák között találkozhattunk két-három lelkes lánnyal is akiket igen érdekel a tervezés.

– Anyukámmal nézegettük a nyári táborokat és nagyon megörültem, amikor erre rátaláltunk –fejtette ki Petróczki Mariann. – Nagyon érdekel ez a téma és ha nagyobb leszek szeretnék tervezői pályán elhelyezkedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában