Természetvédelem

2022.08.02. 11:25

Sorra hullanak el a madarak a Tisza-tó közelében lévő különös területen

A gödör partján egy nap alatt fél tucat súlyosan mérgezett és elpusztult állatot találtak.

Köllő Judit

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

Madárpusztulásra lettek figyelmesek a Tiszafüred és Egyek közötti kis agyagbánya gödörnél nemrég. A jelenséget Kiss Balázs, a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság vezetője észlelte.

Ezt a tavat az 1960 években létesítették, mely a mai napig nem került a kiszáradás közelébe

– fejtette ki hírportálunknak Kiss Balázs. 

– A partján egy nap alatt fél tucat súlyosan mérgezett és elhullott madarat találtunk. A szárnyas elhullását egy aerob baktérium okozza, amely azt jelenti, hogy oxigénszegény környezetben képes szaporodni, amire a Tiszafüred és Egyek közötti kis agyagbánya gödör tökéletes terület. A baktérium egyébként minden víztestben jelen van, szerves anyagot bont és hatalmas melegre van szüksége a szaporodásra. Azonban ritkán talál olyan számára megfelelő környezetet, mely hatására így képes elszaporodni.

A természetvédők folyamatosan jártják a területet és begyűjtik a beteg állatokat. A szakértő szerint a hőség növekedésével, illetve a víztestek leadásával országszerte nőni fog az ilyesfajta mérgezése száma. 

Több tucat elhunyt egyedet találtunk az utóbbi időben

– folytatta Kiss Balázs. 

– Tíz fehér gólyát, több  vetési varjút, egy egerészölyvet, pár tőkés récét és néhány dankasirályt. A megoldás az lenne, ha feltöltenék körülbelül másfél méternyi vízzel a medret. Mindez azonban nem megoldható, hiszen nincs a közelben öntözőcsatorna. A víz hatására alkalmatlan feltételeket biztosítanánk a baktérium számára, így nem tudna szaporodni és kárt okozni. Mivel ez a baktériumfajta szerves anyagot bont le, sokat segít az is, ha összeszedjük az állati tetemeket a területről, illetve megoldásként szolgálhat, ha minden nap figyeljük azokat az állatokat, melyeknek még nagy esélyük van a túlélésre – jelezte a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában