Magyar Falu Program

2022.09.21. 11:25

Átadták a felújított szolgálati lakást Nagyréven

A Magyar Falu Programban elnyert támogatásból végezték el az épület energetikai korszerűsítését.

P. Pusztai Nóra

Burka István (balról), Bóna Zoltán és Herczeg Zsolt ismertették a mintegy 54 millió forintos beruházás részleteit

Fotó: P. Pusztai Nóra

Befejeződött az orvosi szolgálati lakás felújítása, amit kedd délután adtak át. Az épületben tartott ünnepségen Burka István polgármester elmondta: az önkormányzat mintegy ötvennégymillió forintot nyert el a beruházásra a Magyar Falu Programban

Az ingatlanhoz régóta nem nyúlt senki, korábban nem próbálták rendbe tenni. A kormány támogatásának köszönhetően gyarapodott a falu 

– fogalmazott, elismerve, hogy akadnak még hiányosságok, mégis úgy véli, annak kell örülni, amit sikeresen elértek. 

Bóna Zoltán miniszteri biztos a Magyar Falu Programról általánosságban is beszélt. Országos szinten az elmúlt években huszonháromezer fejlesztés valósulhatott meg összesen 280 milliárd forintból. 

– A kormány anyagi támogatása csak a feltételeket teremti meg, a sikerhez az önkormányzat, a helyi vállalkozások és civil szervezetek összefogására van szükség – hangsúlyozta.

Hozzátette: a program fő küldetése, hogy a kistelepülésen élőknek ne kelljen csak azért elhagyni szülőföldjüket, mert a helyben való boldogulás feltételei nem adottak. 

Nagyrévre több mint kétszázmillió forint támogatás érkezett. A korábbi években orvosi eszközöket, a településkép javítását szolgáló gépeket szereztek be. Megújult a parókia, az óvodaépület és a játszópark, fejlesztették a temetői infrastruktúrát. Továbbá falubuszt vásároltak, valamint a önkormányzati programokra, járdafelújításra és újabb önkormányzati épületek korszerűsítésére költhetnek. 

A szolgálati lakás energetikai korszerűsítése a szokásosnál is nagyobb jelentőségű. A beruházás tartalmazta a fűtési rendszer és tetőszerkezet felújítását, a nyílászárók cseréjét, a homlokzat szigetelését

– sorolta. 

– A nemzeti ügyek kormánya kiemelt figyelemmel kezeli, hogy abból a költségvetésből, amit a jövő évre elfogadtunk, minél nagyobb szelet jusson a falvak fejlesztésére, így elérhetővé válik, hogy a kistelepülések megtartó ereje növekedjen – ezt már Herczeg Zsolt térségi országgyűlési képviselő mondta. – A program előnye, hogy olyan pályázati lehetőséget kínál, melyekre az adott közösségnek szüksége van – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában