Probléma

2022.09.14. 07:00

Kevesebb zöldség és gyümölcs termett Cibakházán

Korábban a munkaerőhiány volt a legnagyobb probléma, most az aszály.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

Minőségileg és mennyiségileg sem termett annyi gyümölcs a nagyközségben, mint amennyire számítottak. Bár az elmúlt években inkább a munkaerőhiány volt a legnagyobb probléma, hogy nem találtak elég embert szüret idején, most az aszály viselte meg a fákat. 

– A rügy és a virágzás tavasszal komoly mennyiséget jelzett, bizakodtunk, de rendkívüli aszálykárral kell számolnunk. Augusztus huszadikáig, nyolc hónap alatt mindössze nyolcvan milliméter eső hullott, azon a nyár végi hétvégén viszont néhány nap alatt harminc milliméter, de ez a mezőgazdasági kultúrák jó részének már késő volt. És mivel a növények ez idő tájt nevelik ki a jövő évi virágrügyeket, így a következő esztendőben sem számítunk értékelhető termésre – utalt a nehézségekre Hegyes Zoltán polgármester. 

A gyümölcsök zöme vízigényesebb volna, mint amennyi csapadék jutott idén. A burgonyaföldet is hiába öntözték, a mennyiség várhatóan elmarad a megszokottól, így lakossági értékesítésre és a konyhába is kevesebb jut majd.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában