Galériával

2022.09.02. 18:46

Kunkapu kiállítás nyílt Berekfürdőn

A berekfürdői Bod László Művelődési Házban dr. S Kovács Ilona etnográfus, a Nagykunsági Népművészek Egyesületének elnöke nyitotta meg pénteken a Kunkapu kiállítást, amelyen jeles kunsági fafaragók, népművészek  munkái láthatóak. 

Daróczi Erzsébet

Különlegességeket mutat be a tárlat

Fotó: Daróczi Erzsébet

Karcagon a 19. század utolsó harmadában a vésett díszű fedeles „kunkapu”, a faragott nagykapu oszlopok sok helyen megtalálhatóak voltak, ma már csak elvétve látni ilyet. Nagyon fontos, hogy minél több új kunkapu legyen, hiszen a 1990-es években ezek elfogytak. Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész a főtéren álló Németh Gyula szobránál lévő bronzba öntött kunkapu inspirálta az építtetőket, azóta születtek új kapuk Karcagon. 

Dr. S Kovács Ilona Kunkapuk című kötetében nemcsak a kapuk eredetéről ír, hanem rajzokat, fotókat is közöl. Ezek alapján kezdték el az egyesület fafaragói elkészíteni a "makett" kunkapukat a jellegzetes mintákkal. Ezek mellett a kiállításon, láthatók fotók a régi kapukról, valamint mézeskalácsból és kerámiából készült kapu is, az egyesület alkotó művészei által. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában