Öcsöd

2022.09.20. 17:25

Nem hagyják, hogy feledésbe merüljenek a népi finomságok

Gyorsan elkészíthető, édesség, ami kiegészíti a tartalmas levest. A fánkszerű tésztából gyúrt sulyom alakja miatt kapta az ismert növényről a nevét. Öcsödön évtizedekkel ezelőtt rendszeresen került az asztalra, a receptet felelevenítették, amikor csak lehet elkészítik ezt a finomságot.

P. Pusztai Nóra

Bata Gáborné gyors mozdulatokkal nyújtotta a sulyom tésztáját, majd meg is formázta és kisütötte azokat

Fotó: P. Pusztai Nóra

A Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület egyik kiemelt célja, hogy felkutassák a településre jellemző népi ételeket, megismertessék azt a fiatalokkal. A finomságok elkészítése így ismét szokássá válhat. A nyári táborokba rendszeresen látogatnak el a szervezet tagjai, hogy a gyerekek is elsajátíthassák a különféle ételek elkészítésének fortélyait. A fánkszerű tésztából gyúrt sulyom a felnőttek körében is igen népszerű. 

Nemrégiben az egészségklub találkozóján ismét a sulyom került előtérbe, a tagok együtt sütötték az édességet. Bata Gáborné meg is mutatta nekünk, hagyományosan hogyan készítik Öcsödön.

Éppen csak néhány pillanat bekavarni a tésztát

 – mutatta és már verte is fel a tojásokat, majd sorolta a hozzávalókat.

– A két tojáshoz két kanál tejfölt, egy mokkáskanál szódabikarbónát, egy kanál ecetet, egy pici sót valamint egy kevés cukrot tettem, kézi habverővel simára kevertem, mielőtt a lisztet adagolom – magyarázta.

Bata Gáborné kialakítja a jellegzetes formát
Fotós: P. Pusztai Nóra

A tojás méretétől függ, hogy harminc-negyven dekagramm lisztet vesz fel. A fánkszerű tészta lágy is legyen, de ne ragadjon, hogy tudjon vele az ember dolgozni. A sulyom olajban sül, mint a fánk, a nevét az ismert vízinövényről kapta. 

– Nagyon régóta ismert a sulyom termése. A külseje szúrós, abban a burokban van egy mag, amit elfogyaszthatunk, ez igen tápláló. Háborúk, harcok idején a lakosság a lápokba, mocsarakba  menekült, ott találták a magokat. Amíg nem nyilvánították védett növénnyé elsősorban főzve készítették, lisztet is őröltek belőle, melyet levesek ízesítésére használtak. Igazából ennek az édességnek csak annyi köze van hozzá, hogy a formája hasonló, más vidékeken tyúklábnak nevezik – mesélte el a történetet, miközben gyúrta, nyújtotta és vágta a tésztát.

Az ujjnyi méretű hengereket egyformára darabolta, majd kialakította a jellegzetes formát.

– Bemetszem az egyik oldalt, majd fordítok rajta és a másikat is. Az ágakat széthúzom – sürgött a keze.

Hozzátette: amikor az iskolásoknak mesélte a történetet, annyira lefoglalta őket, hogy nem győzték begyúrni a további adagokat. 

– A korosztályomból kevesen készítik, főleg a nagymamáink étele volt inkább. Pedig annyira egyszerű, anyukám sokat sütött, mindig hamar el is fogyott – emlékezett vissza.

Új ételekkel is szívesen kísérletezik

A Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület egyik feladata, hogy felkutassák a régi paraszti ételeket és újraformálják azokat.

– A köles népszerű alapanyag a vidékünkön, de leginkább hurkába töltik, vagy húsos, kolbászos kölest készítettek belőle régen. Édességként kevésbé használták, ezért jött a kölespuding ötlete – magyarázta Bata Gáborné.

– Úgy főzöm meg mint a tejberizst, vagy tejbegrízt, egy deci tejszínt is öntök hozzá, cukrot teszek bele, lekvárral meggybefőttel lehet tálalni, ezek jó ízt adnak neki – vázolta a receptet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában