Csoda

2022.09.02. 15:27

Németországból egyszerre tért haza Jászkisérre a két galambtestvér

A postagalambok titokzatos tájékozódási képessége már fél évszázada magával ragadta Korsós Albertet. A jászkiséri galambász rendszeresen részt vesz megyei és országos versenyeken, de arra a megmagyarázhatatlan jelenségre, amit a legutóbbi viadalon tapasztalt, még nem volt példa. Csodamadarai, a két sötét kovácsolt hím galambtestvér ugyanis egyszerre tért haza a németországi Hombergből. Alig több mint tizennégy óra alatt 878 kilométert tettek meg, ezzel csapatbajnokságban elsők lettek.

Illés Anita

Korsós Albert az egyik sötét kovácsolt hímet tartja a kezében. A csodagalamb testvérével együtt Németországból egyszerre tért haza Jászkisérre

Fotó: Pesti József

Korsós Albert neve nem ismeretlen a galambászok, sőt olvasóink körében sem. Tizenegy évvel ezelőtt beszélgettünk utoljára, amikor a Pannon Maraton országos versenyen elért sikerekről kérdeztük. Akkor egy kékkovácsolt hím postagalambja nyerte meg a hírvivő madarak erőpróbáját. A 77-es sorszámmal megjelölt szárnyas a németországi Coburgból, mintegy 750 kilométeres távolságból kevesebb, mint tíz óra alatt repült haza. Közben eltelt egy évtized, rég hallottunk a galambászról, de ez természetesen nem azt jelenti, hogy feladta volna szenvedélyét, ami jó ötven éve rabul ejtette a szívét. 

Galambjaim az elmúlt időszakban is rendszeresen indultak megyei és országos versenyeken, de nem úgy jöttek az eredmények, ahogy szerettem volna. Ezért vérfrissítés gyanánt neves tenyésztőktől újabb madarakat szereztem be 

– kezdte Korsós Albert, akivel családi házuk udvarán, a dúcok mellett beszélgettünk. A sikertelen periódusok után idén azonban csoda történt a Pannon Maratonon.  

– A 28-as versenykerület tagjaként röptettem fel a galambokat. A megmérettetés előtt néhány nappal a begyűjtés helyszínére, Rákóczifalvára vittem a madarakat, ahonnan a gyűrűzést és chipelést követően Németországba szállították őket. Homberg-Elzéből, a starthelyről június 26-án 5 óra 30 perckor engedték fel a galambjaimat, én pedig itthon izgatottan vártam, hogy szerencsésen hazaérkezzenek. Volt köztük két sötét kovácsolt hím galambtestvér is. Még aznap - amikor felengedték őket - 19 óra 35 perckor szálltak le itthon, ahol az elektromos rögzítő rendszer leolvasta a galambok chipgyűrűjét.  A világhálón pedig mások is láthatták, hogy pontosan mikor érkeztek meg. Álmomban sem gondoltam, hogy egyszerre térnek vissza, ami egyébként maga a csoda! Ilyen még soha nem fordult elő, mióta galambászok. Pedig nem tegnap kezdtem...

A két sötét kovácsolt hím galambtestvér együtt tette meg a hosszú utat
Fotós: Pesti József

Számos elmélet napvilágot látott már a postagalambok tájékozódási képességéről és a hűségükről is legendák szólnak, de számomra újabb megmagyarázhatatlan jelenség, hogy nem hagyták el egymást a hosszú út során. Túlélték az rájuk leselkedő veszélyeket. Ámulatba ejtett, ahogy berepültek a dúcba – mesélte mosolyogva Korsós Albert. A két hím milliónyi szárnycsapással 878 kilométert tett meg alig több mint tizennégy óra alatt. Ezzel az eredménnyel csapatbajnokságban első helyezést értek el. A Pannon Maratonon egyéniben röptetett postagalambjai országos második és harmadik helyet szereztek. 

Tréning előzi meg a versenyeket 

Egy-egy versenyt komoly felkészülési időszak előz meg. 

– Úgy tréningezem a galambokat, mint az edző a sportolókat. Sokat reptetem őket, de a mozgás mellett gondosan odafigyelek a táplálkozásukra is. Fontos, hogy a túletetést kerülni kell. A versenyre több kukoricára van szükségük, hogy jobban bírják a terhelést. Költés idején növekszik a fehérjeigényük, ezért akkor több borsót kapnak. Télen nem árt őket visszafogni, mert kevesebbet mozognak – avatott be a részletekbe Korsós Albert. A nyugdíjasnak tartalmas hobbit, kikapcsolódást jelent a galambászat. Közel száz postagalambot nevel jelenleg, gondozásukkal napi szinten minimum két órát tölt.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában