Szent László király

2022.10.02. 18:25

A legendás lovagkirály városába vezetett a szolnoki zarándokok útja

A szolnoki Szent József templom zarándokcsoportja Lédeczi Dénes esperesplébános lelki vezetésével Szent László, a lovagkirály városába látogatott a napokban. Útjukat a megszokott gyakorlat szerint Pélyi Andrásné, a plébánia közösségének tagja szervezte.

Szathmáry István

A szolnoki Szent József-templom zarándokcsoportjának tagjai a nagyváradi belső vár udvarán álltak össze egy közös képre Beküldött fotó

A szokottnál is népesebb, több mint negyven főt számláló társaság a nagyváradi vár megtekintése után – ahol a középkorban a lovagkirály hamvait is befogadó templom állt – Erdély legnagyobb és sokak szerint legszebb barokk székesegyházában vett részt szentmisén. Itt láthatták Szent László király győri ereklyetartójának, a magyarság egyik legfontosabb történelmi kincsének párját is. 

Szent László sírja a monumentális gótikus katedrálissal együtt a város 1660-as török ostromakor semmisült meg. 

Eredetileg itt őrzött, ma Győrben látható koponyaereklyéje úgy menekült meg a pusztulástól, hogy a gondviselés révén már korábban elvitték a városból. A békésebb idők beköszöntével Nagyvárad többször próbálta hazavinni a nagy becsben álló emléket. Végül salamoni döntéssel a király szentté avatásának hétszázadik évfordulóján egy több mint negyven kiló ezüstből készült aranyozott ereklyetartóban itt is elhelyezték az ereklye egy részét. Ez előtt róhatták le most tiszteletüket a zarándokok.

Ezt követően a püspöki palota egyházművészeti kiállítását tekintette meg a csoport, majd városnézés keretében járták végig a szolnokihoz hasonlóan Szigligeti Edéről elnevezett magyar nyelvű színházat, a görögkatolikus püspöki palotát és a Szent Miklós-katedrálist. Végül az ortodox templom, a zsinagóga és a nevezetes Fekete sas palota
látnivalói zárták a sétát. 

A program a Szent László katolikus templomban tartott közös szentmisével zárult. 

A csoport a helyi látnivalókat ezúttal a szokottnál is alaposabb tájékoztatás keretében ismerhette meg. A plébánia zarándokútjait hagyományosan bonyolító Via Sacra idegenvezetője mellett ugyanis avatott kalauzként velük tartott a nagyváradi születésű és fiatalkorát a városban töltő Jakab Christián, a Szolnoki Görög Katolikus Egyházközség diakónusa is, aki a város kevésbé ismert érdekességeit is bemutatta a szolnokiaknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában