Jubileum

2022.10.14. 14:46

Az érsek jelenlétében ünnepeltek a nagykörűi és kőtelki katolikus oktatási intézmények

Jubileumot ünnepelt a Petrovay György Katolikus Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda. Éppen tíz éve vette fenntartásba Nagykörű és Kőtelek oktatási intézményeit az Egri Főegyházmegye. Ennek alkalmából a két település négy tagintézményében rendeztek ünnepséget, az eseményeket dr. Ternyák Csaba érsek is megtisztelte jelenlétével.

Rimóczi Ágnes

A kőteleki óvodában énekkel kedveskedtek az érseknek

Fotó: Rimóczi Ágnes

Szentmisével kezdődött az ünnepségsorozat a nagykörűi templomban, ahol az évtizeden át kapott kegyelmekért adtak hálát az intézmények dolgozói és tanulói a fenntartóval közösen. A település önkormányzata nevében is köszöntötték a főpásztort, rámutatva arra, hogy látják, milyen fontos volt tíz évvel ezelőtt a döntés, melynek gyümölcseit már látni. Mindezt dr. Ternyák Csaba is megfogalmazta.

A nagykörűi óvodások nevében kapott ajándékot az egri érsek
Fotós: Rimóczi Ágnes

– Tíz évvel ezelőtt a templom és az iskola közel került egymáshoz, és azóta elválaszthatatlan lett. Van miért hálát adni, hiszen a katolikus intézmények célja, a katolikus identitás elmélyítése indult el 2012-ben, és a gyümölcsök lassan beérnek – emelte ki az érsek, aki köszönetet mondott valamennyi dolgozónak és Fejes János plébánosnak a kitartó munkáért.

A szentmise végén Nagyné Baráth Ágnes főigazgató az ünnepségsorozat programjaira invitálta az érseket. Dr. Ternyák Csaba a nagykörűi Cseresznyevirág Katolikus Óvodában átadta a most elkészült Madárbarát kertet és tanösvényt, mely újabb lehetőségeket teremt az ismeretbővítésre a környezeti nevelés terén a teremtésvédelmi feladatok megvalósításában. Az intézmény udvarán egy emlékfát ültettek, a gyermekek kis műsorral köszöntötték a vendégeket, bemutatván az intézmény nevelési programjának fontos elemeit, hagyományőrzés, a környezettudatosság és a teremtésvédelem területén szerzett ismereteket. A Petrovay György Katolikus Iskola diákjai és pedagógusai a Gárdonyi 100 program jegyében színdarabbal készültek, az író korát megidéző környezetben. Az jubileum tiszteletére az intézményben egy, az elmúlt tíz esztendőt bemutató tárlatot is összeállítottak, mely valamennyi esztendő emlékezetes pillanatait felidézte.

Az ünnepség Kőtelken folytatódott, ahol a Szent Kinga Katolikus Óvodában az intézmény vezetője az elmúlt időszak eredményeiről szólt, az ovisok pedig védőszentjükről énekeltek. A főpásztor megáldotta azt a tárlatot, melyet a főegyházmegyei fenntartásban töltött évekről állítottak össze. A Szent Gellért Iskola növendékei egy különleges élőképes rózsafüzér imádsággal készültek, valamint egy olyan tárlatot készítettek mely a korabeli iskolákat idézi a mindennapok tárgyaival. A köszöntőben elhangzott: a tíz évvel ezelőtt ültetett fák ma már árnyat adnak az intézmény udvarán. Végül a vendégek tortát szeltek a születésnap alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában