Kunszentmárton

2022.10.11. 06:55

Az idősek és a gyermeket nevelők igényelhetnek támogatást

Különféle támogatási formák mellett döntött a kunszentmártoni képviselő-testület legutóbbi ülésén. A részletekről Wenner-Várkonyi Attila a város közösségi oldalán közzétett videóban tájékoztatta a lakosságot, szót ejtett a költségcsökkentő intézkedésekről is.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A legutóbbi képviselő-testületi ülés döntéseiről videóüzenetben tájékoztatta a lakosságot Wenner-Várkonyi Attila polgármester. Elsőként a szociális rendelet módosítását érintette.

– Az élet minden területén drágulás figyelhető meg, különösen igaz ez a rezsire. A szociális bizottság javaslata alapján az időseknek és a gyermeket nevelő családoknak szeretnénk segíteni – összegezte. 

Eddig is létezett a településen tüzelő támogatás, melyet egy naptári évben két alkalommal igényelhettek a háztartások, ez húsz-húszezer forint volt. 

– A változtatással azoknak a szépkorúaknak segítenénk, akik nyugdíjasok vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek, egyedül vagy ketten élnek és az egy főre jutó nem haladja meg a 142500 forintot. Amennyiben idén még nem éltek két alkalommal a tüzelő támogatás igénylésével, úgy most egyszeri harmincezer forintra jogosultak. A kérelmeket a szociális bizottság bírálja el – részletezte.

A közétkeztetés díjait is emelte a szolgáltató, így a gyermekeket nevelőkre is gondolnak a tiszazugi városban.

Azon családoknak, ahol a gyermekek nem részesülnek kedvezményben, a tanévre vonatkozóan havi kétezer forint támogatást kérhetnek, természetesen bizonyos feltételeknek ebben az esetben is meg kell felelni. A dokumentumok benyújtása és pozitív döntés után a szülőknek ennyivel kevesebbet kell majd minden hónapban fizetni 

– emelte ki. 

Második elemként a rezsicsökkentésre vonatkozó intézkedéseket boncolgatta. Szeptember elején már egyeztettek az intézményvezetőkkel a költségek lehetséges faragásáról.

– A városi egészségügyi központ épületében a fűtésbe besegítenek a légkondícionálók, ahol megoldható a délutáni szakrendeléseket a délelőtti órákra szervezik át. A szociális ellátási központ vizsgálja a tanyagondnoki gépkocsi visszaadását az önkormányzatnak. A fenntartási időszak lejárt, másik pályázattal újabb autót kaptak, ami elegendő a napi feladatok gazdaságos elvégzéséhez, az ételt és az időseket is azzal szállítják. Így a korábbi jármű kapcsán tárgyalásokba kezdtünk a tornaegylettel – magyarázta. 

A volt tüdőgondozó épületét a közeljövőben pályázati forrásból felújíthatják. A tervek között szerepel a nyílászárócsere, a falak hőszigetelése, napelemrendszer telepítése, illetve a fűtés korszerűsítése. 

– Az ott dolgozó munkatársak már a fűtési szezonra átköltözhetnének a volt Körös szálló alsó szintjére, ott alacsonyabb költségekre számítunk. Szervezik azt is, hogy bizonyos munkatársak otthonról végezhessék a feladatokat – fejtette ki.

A megszorítások az általános művelődési központ intézményeit is érintik. Az irodákban maximum húsz fokot tartanak majd, a folyosókon szüneteltetik a fűtést, de időszakos bezárásban is gondolkodnak. 

– A lehetőség adott, hogy elektromos eszközökkel fűtsünk, arra is gondoltak, hogy csökkentik a napi nyitvatartást, a programokat a téli szezon előtt vagy után szervezik – elemezte a javaslatokat. A Dani Margit sportcsarnok nyitvatartását is minimalizálják. 

Energiatakarékos világításra térnének át

Kunszentmártonban felmérést végeznek azzal kapcsolatban is, hol és milyen formán lehet energiatakarékos világításra áttérni, mely elsőre beruházás, de hosszabb távon jelentős megtakarítást jelenthet a városnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában