Karcag

2022.10.10. 11:25

Borsosné Herczegh Judit: Pedagógusként azt vallom, hatalmas kincs van a kezünkben

Borsosné Herczegh Judit, a karcagi Györffy István Katolikus Általános Iskola igazgatóhelyettesének munkáját kollégái, tanítványai és a szülők is nagyra értékelik. A katolikus nevelés-oktatásban végezett kiemelkedő szolgálatért a Szent Gellért-díj ezüst fokozatát vette át a közelmúltban dr. Ternyák Csaba érsektől.

Daróczi Erzsébet

Borsosné Herczegh Judit büszkén mutatta meg hírportálunknak a minap átvett Szent Gellért-díj ezüst fokozatát

– Megtisztelő és felemelő érzés tölt el, ha visszagondolok arra a napra, amikor átvehettem a díjat. A szentmise megérintett, végiggondoltam az ideje alatt, hogy mi az, amit a Jóistentől eddig kaptam, mi az, amit megígérhetek neki a következő éveim alatt mint pedagógus – mesélte Borsosné Herczegh Judit.

– Az elismerést nemcsak magaménak érzem, hanem kellettek hozzá a vezetőim, a kollégáim, a gyerekek és a családok is. Ezt a díjat így egészben a Györffy István Katolikus Általános Iskolának is fel lehet ajánlani! – tette hozzá. 

Már gyerekkorában határozott elképzelése volt a pályaválasztásról. 

– Egyedüli gyerekként mindig igényeltem körülöttem a társaságot és a gyermekbaráti légkört, valamint tanítóim egykori iskolámban, az Arany Jánosban meghatározó élményekkel, biztatással és bátorítással fordultak felém, hogy ezt a pályát válasszam.

Tanítóként azt vallom, hogy hatalmas kincs van a kezünkben, a gyerekek értékes szeretettel, igaz odafigyeléssel vannak felénk, és leginkább ez az, ami engem megfogott, ezért választottam a tanítói pályát.

– Pályakezdő éveimet volt iskolámban kezdtem, ahol pedagógusként nagy szeretettel fogadtak egykori tanítóim és tanáraim. Minden igyekezetemmel azon voltam, és a mai napig azon vagyok, hogy a gyerekek és a szülők előtt is hiteles legyek, szívünk együtt dobbanjon minden egyes tanórán – sorolta a díjazott, aki jelenlegi iskolájában 2001 óta tanít, és mára több diplomával is rendelkezik.

– Folyamatosan szükségét érzem annak, hogy a pedagógiai módszertani kultúrámat frissítsem, és a kor kihívásainak megfelelő pedagógiai elvekkel, ismeretekkel gazdagodjak. Így szakvizsgázott pedagógiai programban vettem részt, fejlesztőpedagógusként végeztem, majd gyakorlatvezető, mentortanár lettem. Arra törekszem, hogy a pályakezdő, illetve gyakornoki idejüket töltő pedagógusok bizalommal forduljanak felém. 

Borsosné Herczegh Judit arról is beszélt, hogy ha újrakezdhetné, akkor is ezt a pályát választaná. 

– Az elmúlt harminc év meggyőzött arról, hogy nekem ez az utam. Azt sem titkolom, hogy 2015 szeptemberétől, mióta a Jóisten ezt az utat megmutatta nekem, hogy valóban itt van a helyem a pályán, azóta ezt teljes hittel, szívvel igyekszem végezni.

Azt gondolom, hogy ez nem nyolcórás, hanem nullától–huszonnégy óráig tartó hivatás.

– Ehhez rengeteg megértést, türelmet, támogatást kaptam és kapok a férjemtől, valamint három fiamtól. Hétvégeken igyekszem feltöltődni, a fiaimhoz való utazást kirándulással egybekötjük, nyáron pedig az olvasásra is jut időm – mondta a tanítónő, aki az elmúlt évtizedekben számos tehetséges tanítványt indított el.

Igyekszik felfedezni mindenkiben az értéket, és ennek megfelelően úgy irányítani, hogy valóban sikereket érjenek el egy-egy tantárgyból. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában